GroenLinks/PvdA stelt vragen over samenwerking kinderhartcentra

nieuws
Foto: still uit video / UMCG

Julian Bushoff van GroenLinks/Partij van de Arbeid stelt vragen over het samenwerken van de kinderhartcentra in Utrecht, Leiden en Amsterdam. De drie ziekenhuizen willen de kennis rondom kinderhartchirurgie bundelen tot één geheel, waardoor de partij zich zorgen maakt over het voortbestaan van het kinderhartcentrum in Groningen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laat weten op hun website: “Door deze concentratie van kennis en expertise ontstaat een toekomstvaste samenwerking voor de hartzorg van kinderen in Nederland. De drie umc’s zien potentie voor een toekomstige verdere verbreding van de samenwerking op het gebied van hartzorg voor volwassenen en kindergeneeskunde.”

Afgelopen februari liet demissionair minister Ernst Kuipers weten dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) haar hartcentrum mag behouden. Als gevolg spande de drie umc’s van Utrecht, Leiden en Amsterdam een rechtszaak aan. Tot nu toe mag de uitvoering van het plan van Kuipers doorgaan.

Vragen aan minister Kuipers

De landelijke fractie van GroenLinks/Partij van de Arbeid wil de minister houden aan de gemaakte afspraak dat Groningen hoe dan ook een volwaardig kinderhartcentrum moet behouden en er geen sprake mag zijn van verschraling van deze zorg in het Noorden.

De partij is benieuwd hoe de minister aankijkt tegen de samenwerking van de drie ziekenhuizen, gezien het eerder genomen besluit. Ook wil de partij weten of het kinderhartcentrum in Groningen in de toekomst hoe dan ook openblijft.