Asbest aangetroffen in Nijenborgh 4, deel van gebouw op slot

nieuws
Foto: Oostblokblik - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97855010

In verschillende lesruimtes van Nijenborgh 4 op de Zernike Campus is asbest aangetroffen. De vondst werd afgelopen vrijdag gedaan tijdens werkzaamheden. Sindsdien is een deel van het gebouw op slot.

“Het gaat om bouwdeel 5113 van Nijenborgh 4”, vertelt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven. “In een ruimte zouden werkzaamheden worden uitgevoerd en daarbij zag men dat er asbest zichtbaar was in één van de doorvoerpijpen voor radiatorleidingen. Deze constructie is in het hele bouwdeel gebruikt. De werkzaamheden zijn direct stilgelegd en er is een onderzoek gestart. Daaruit is gebleken dat in een beperkt aantal ruimtes asbestvezels bij de bron zijn gevonden.”

Asbestzegels
Het zou gaan om zo’n twaalf ruimtes waar dit het geval is. Het asbest dat is gevonden zouden zogeheten asbestzegels zijn. Eén van de zegels werd kapot aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat in het gebouw meerdere zegels kapot zijn. Deze zegels zitten om een radiatorpijp heen, die door de vloer gaat. De zegel zorgt er voor dat een pijp brandwerend is. Op dit moment wordt onderzoek gedaan, waarbij gekeken wordt of het asbest ook in de lucht is terechtgekomen. Deze resultaten worden de komende dagen verwacht.

“Lessen verplaatst”
Ook wordt er gewerkt aan een plan om het asbest te saneren. “In de ruimtes waar geen vezels zijn gevonden passen we een tijdelijke oplossing toe. In de ruimtes waar wel vezels zijn aangetroffen, moet er eerst gesaneerd worden voor mensen weer naar binnen mogen.” De verwachting is dat de komende periode het bewuste deel van het gebouw niet gebruikt kan worden. Voor deze, en volgende week, zijn lessen verplaatst. Daarna zijn er twee tentamenweken. “Per ruimte wordt er een maatplan opgesteld. De bewuste ruimtes worden op een speciale manier afgesloten, waarna asbestsaneerders in speciale kleding en apparatuur de ruimte schoon kunnen maken. Bij deze manier van werken kan asbest de ruimte niet uit.”

“Onderzoeken in labruimtes stilgelegd”
Nijenborgh 4 is de thuisbasis van natuur- en scheikunde. “Onder de ruimtes die afgesloten zijn bevinden zich verschillende practicumruimtes. Diverse onderzoeken hebben we daarom stil moeten leggen. Deze practicum- en labruimtes krijgen voorrang bij het schoonmaken. Als laatste komen de kantoorruimtes aan de beurt.” Kouwenhoven begrijpt dat de vondst tot vragen kan leiden van studenten en medewerkers die de afgelopen periode les hebben gehad in de ruimtes: “Mochten ze vragen hebben, dan kunnen ze altijd bij ons terecht.”

Nijenborgh 4
Het gebouw is sinds 1969 in gebruik, en was één van de eerste gebouwen op de Zernike Campus. Op dit moment bevindt het gebouw zich in de laatste levensjaren. Omdat het energieverbruik hoog is, installaties over hun technische levensduur heen zijn en het gebouw asbest bevat, is in 2020 gestart met de bouw van de Feringa Building. Dit gebouw moet de taken van Nijenborgh 4 over gaan nemen.