Boek over het Groninger fietsenmerk Fongers: ‘Het zijn de mooiste fietsen van Nederland’

“Fongers, het illustere rijwielmerk”, dat is de naam van een boek over de geschiedenis van het Groningse rijwielmerk Fongers, dat van 1885 tot 1970 bestond.

Het eerste exemplaar van het boek, geschreven door Jos Rietveld, werd afgelopen vrijdag  aangeboden aan burgemeester Koen Schuiling. Naast zo’n 400 foto’s en afbeeldingen toont het boek de rijke geschiedenis van het bedrijf: de rijwielen, affiches en emaillen borden, maar ook die van de familie Fongers zelf. Rietveld zelf  bezit een collectie fietsen, waarvan de oudste uit 1901 dateert. Voor de historische foto’s en affiches is geput uit het Fongers bedrijfsarchief, dat zich bevindt bij de Groninger Archieven.

“Sinds de middelbare school haal ik oude fietsen van de kant van de weg om ze op te knappen”, zegt Rietveld. “Ik ben met allerlei merken bezig geweest, maar uiteindelijk op Fongers uitgekomen omdat zij de mooiste fietsen van ons land hebben gemaakt.”

Wat maakt de fietsen van Fongers zo bijzonder? “De kwaliteit”, concludeert Rietveld. “Het is zowel in het lakwerk als in de techniek van de remmen heel goed. Ze hebben zich gespiegeld aan de beste Engelse merken, waar de fiets ook is ontwikkeld. Een van hun slogans was: Fongers gaat een menschenleven mee. Mijn oudste fiets is 122 jaar. Die gaat aardig op weg naar twee mensenlevens.”