Zilver voor meerkampster Sofie Dokter bij EK Atletiek tot 23 jaar

sport

Sofie Dokter van Groningen Atletiek heeft vrijdag bij het EK voor atleten onder 23 jaar in het Finse Espoo, zilver gewonnen op de zevenkamp. De 20-jarige Groningse lag na de eerste dag nog op kop.

Sofie had donderdag, na vier onderdelen, een minieme voorsprong van 13 punten op de Finse Saga Vanninen. Bij het eerste onderdeel van de vrijdag, het verspringen, stelde de Groningse teleur, met een sprong van 5 meter 95. Vanninen, die 6 meter 02 sprong, nam daarmee de leiding over. Ook het speerwerpen viel tegen: Sofie kwam tot 41 meter 82, waar Vanninen de speer 46 meter 55 ver wierp.

De beslissing moest vrijdagavond vallen op onderdeel zeven, de 800 meter. Op die afstand verbeterde Sofie haar persoonlijk record, met een tijd van 2 minuut 15,84. Vanninen finishte een kleine drie seconden later. Dat was voldoende voor de Finse om Europees kampioen te worden, met een totaal van 6317 punten. Sofie Dokter eindigde met 6256 punten als tweede, ver voor de nummer drie.