Grote zonnevlek op de zon komende dagen zichtbaar

nieuws
Foto: matt brockie from FreeImages

Opnieuw is er een grote zonnevlek op de zon ontstaan. Volgens Blaauw Sterrenwacht zou de zonnevlek de komende dagen zichtbaar moeten zijn.

Zonnevlekken zijn vlekken die iets minder heet zijn en daardoor zwart afsteken. “Om ze te bekijken moet je nooit rechtstreeks in de zon gaan kijken”, waarschuwt Blaauw Sterrenwacht. “Je kunt ze veilig zelf bekijken met een verrekijker, wanneer je het zonsbeeld projecteert op een witte achtergrond. Daarbij is het dan wel belangrijk dat je een schaduw op deze achtergrond maakt. Als het goed is, kun je de zonnevlekken dan zien.” In mei waren er ook zonnevlekken te zien.

Hoe meer zonnevlekken er te zien zijn, hoe actiever de zon is. Een actieve zon produceert korte explosies van energie waarbij geladen deeltjes vrijkomen. Wanneer deze de aardse atmosfeer binnendringen kunnen ze poollicht veroorzaken.