Zes Groninger gasputten gaan zaterdag dicht

nieuws
Foto: Provincie Groningen

Per 1 april (morgen) gaan zes van de elf productielocaties dicht, waarmee Groninger gas wordt gewonnen. De overige vijf  blijven op de waakvlam. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag bekend gemaakt.

“We weten inmiddels allemaal welke gevolgen de gaswinning in Groningen heeft”, aldus Vijlbrief. “Er zijn families verscheurd, mensen overleden door stress en kinderen opgegroeid zonder de zorgeloze jeugd die ze verdienen. Er moet nog veel gebeuren. Dit is een volgende stap om het Groningenveld definitief te sluiten.”

De vijf resterende productielocaties blijven op de waakvlam staan. Dit gasjaar, dat loopt van oktober 2022 tot oktober dit jaar, wordt er 2,8 miljard kubieke meter gas gewonnen. Er werd al rekning gehouden dat er daarom locaties per april gesloten konden worden.

Het Groningenveld sluit komende oktober of uiterlijk in 2024. Over de gaswinning van het volgende gasjaar neemt het kabinet voor 1 oktober 2023 een definitief besluit.