Woensdag is voorlopig de laatste stakingsdag in streekvervoer (update)

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

Woensdag is voorlopig de laatste dag waarop er gestaakt wordt in het streekvervoer. Dat maakten vakbonden FNV en CNV dinsdagmiddag duidelijk tijdens een landelijke manifestatie in Utrecht. De bonden hebben besloten om toch weer aan tafel te gaan met de werknemers over een nieuwe cao.

Daarmee komt op dag zeven een einde aan de reeks van vijftien stakingsdagen die de vakbonden hadden aangekondigd. De vakbonden lieten eerder op de dag doorschemeren dat deze dinsdag al de laatste stakingsdag zou zijn, maar dat vonden de bondsleden op de manifestatie geen goed idee. De staking tijdens de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen gaat dus door, een beslissing waar ook veel kritiek op kwam.

Op initiatief van reizigersorganisatie Rover en op aandringen van staatssecretaris Heijnen zaten de bonden en de werkgevers maandag alweer met elkaar aan tafel, voor het eerst sinds de besprekingen half januari spaak liepen. De bonden stellen nu twee onderhandelaars aan, die de gesprekken over een nieuwe cao vlot moeten trekken.

“We willen het proces met de verkenners graag een eerlijke kans geven”, aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi. “Daarom hebben we besloten tot een stakingspauze. Maar ons uiteindelijke doel staat vast: een goede cao voor al die duizenden werknemers in het openbaar vervoer, met harde afspraken over het aanpakken van de hoge werkdruk, een loonsverhoging die recht doet aan de hoge inflatie en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.”

Het voorlopige einde aan de stakingsreeks betekent dat de bussen van Qbuzz donderdag weer volgens de dienstregeling gaan rijden. Volgende week maandag, woensdag en vrijdag waren er ook stakingsplannen bij de buschauffeurs, maar die gaan nu niet door. Of ook de treinmachinisten en stewards van Arriva weer met hun werkgever om tafel gaan over hun eigen cao (multimodaal vervoer) is nog niet bekend.