SP wil op korte termijn debat over rapport ‘Groningers boven gas’

nieuws
Foto Andor Heij

De SP in Provinciale Staten wil dat er snel een debat komt over het rapport ‘Groningers boven gas’ van de Parlementaire Enquêtecommissie. De partij heeft een agenderingsverzoek hiervoor ingediend.

Inmiddels is het ruim een maand geleden dat het rapport gepresenteerd werd. Vanuit Den Haag is er nog geen enkele duidelijkheid gekomen wat men nu voor Groningen wil gaan doen. Tijdens de verkiezingsnacht kondigde fractievoorzitter Agnes Bakker al aan dat zij een agenderingsverzoek klaar had liggen om zo snel mogelijk met de nieuwe Staten in debat te gaan. Bakker: “Groningers wachten al eindeloos op echte oplossingen. Het rapport was een erkenning, maar wij zitten hier nog steeds in de diepe ellende en ondertussen blijft Den Haag stil. Als SP weten we,dat, wanneer je echt iets wilt veranderen, je samen met mensen de druk op moet voeren. Daarom is een snel debat in de Staten ook noodzakelijk. Zodat we met elkaar de houding van de Staten en het nieuwe college richting Den Haag kunnen bespreken, maar vooral ook heldere afspraken maken hoe we samen met inwoners concrete eisen stellen en echte resultaten afdwingen in Den Haag.”

Aanvankelijk was het de bedoeling om al op 29 maart in debat te gaan, maar de SP kon niet op breed gedragen steun rekenen van andere partijen. Fracties vinden het te kort dag of men vindt het niet passend om direct aansluitend na de installatie van de nieuwe Staten een debat hierover te voeren. De SP legt daarom een nieuw verzoek op tafel om dit op 26 april te laten plaatsvinden. “Naast het bespreken van het rapport, willen we aanvullend daarop het definitief sluiten van het gasveld bespreken. Zondag gaf zelfs de bestuursvoorzitter van Shell aan dat het gasveld dit jaar nog volledig dicht moet. Als SP zijn wij hierover zeer duidelijk; de gaskraan moet dicht en alle gasputten dienen opgeruimd te worden. Graag horen we hoe andere fracties dit ondertussen zien.”