Groningse Sofie Dokter vierde op de vijfkamp bij EK Indoor Atletiek

sport

De Groningse Sofie Dokter viel vrijdag tijdens het EK Indoor Atletiek op de vijfkamp net buiten de prijzen. Met een totaal van 4499 punten eindigde ze op de vierde plaats. De grote favoriet, de Belgische Nafissatou Thiam won de titel met een nieuw wereldrecord van 5055 punten.

Sofie Dokter begon sterk aan haar vijfkamp. De 20-jarige meerkampster, tweevoudig nationaal indoorkampioen, vond zichzelf na drie onderdelen terug op de vierde plaats en stond die plek niet meer af. Ze opende met een tijd van 8,37 seconden op de 60 meter horden. Bij het hoogspringen haalde ze 1 meter 83 en dat viel een tikkeltje tegen. Ze revancheerde zich echter met een persoonlijk record van 13 meter 47 bij het kogelstoten.

Bij het verspringen, waar de Groningse een sprong van 6 meter 04 produceerde, liep haar achterstand op de top-drie echter ver op, want de drie koplopers sprongen alle ruim een halve meter verder. Op de afsluitende 800 meter kon ze geen potten meer breken. Haar tijd was teleurstellend: 2 minuut 20,53. Met haar totaal van 4499 punten bleef Dokter ruim 100 punten achter op haar persoonlijk record, vergaard tijdens het NK Meerkamp van vorige maand.

Sofie Dokter komt uit een echte atletiekfamilie: haar moeder Hendrike Schut blonk uit bij het hoogspringen, haar vader Erik Dokter was een verdienstelijk atleet en haar vier jaar jongere zus Julia is, net als Sofie, een groot talent.