Wereld Peulvruchtendag: ook voor de molleboon!

Het is vrijdag 10 februari, Wereld Peulvruchtendag! Deze dag wordt sinds 2019 jaarlijks georganiseerd. De dag is ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) om de voordelen van peulvruchten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De ‘Wereld Peulvruchten Dag’ is het gevolg van een succesvolle campagne van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Deze internationale dag wordt in alle 190 landen van de VN gevierd.

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vezels en mineralen en worden gewaardeerd om hun belangrijke bijdrage in een gezond dieet. Ook maken peulvruchten de bodem gezond en leggen ze stikstof vast. Er zijn heel veel soorten peulvruchten. In Groningen kennen we zelfs een hele bijzondere, namelijk de molleboon.

Volgens historica Sanne Meijer is de molleboon een typisch Gronings product. Mollebonen zijn geroosterde tuinbonen. De bonen werden geroosterd in een soort wok. Ze hebben een licht zoete smaak en zijn te eten als snack. De inwoners van de stad Groningen worden ook wel Mollebonen genoemd.