SP wil dat overheid stopt met in hoger beroep bij rechtszaken aardbevingsschade: “Meedogenloos”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De fractie van de SP in de Tweede Kamer wil dat de overheid stopt met het in hoger beroep gaan na verloren rechtszaken in aardbevingsschadezaken. De partij heeft Kamervragen gesteld.

“Het is meedogenloos”, reageert Kamerlid Sandra Beckerman. “Gisteren een man van 77 jaar oud aan de telefoon. Na een jarenlange strijd over gaswinningsschade de rechtszaak gewonnen. Maar in plaats van te betalen gaat de staat, met de landsadvocaat, in hoger beroep.” En die zaak staat volgens Beckerman niet op zichzelf. Want de afgelopen maand is het IMG, Instituut Mijnbouwschade Groningen, in meerdere zaken na een verloren rechtszaak in hoger beroep gegaan.

“Ongelijke machtsstrijd”
Volgens Beckerman gaat het meestal om gevallen waarbij mensen grote schades hebben, bijvoorbeeld verzakkingen of schade aan het fundament van een woning. Deze mensen spannen vervolgens een procedure aan, dat resulteert in een rechtszaak: “Die winnen ze, en dan horen ze even later dat de staat zegt, wij gaan in hoger beroep. Dan kom je dus in de rechtszaal tegenover de landadvocaat te staan, waarbij de gedupeerden zelf soms al niet meer hun advocaat kunnen betalen. Het is een hele ongelijke machtsstrijd. Daarop roepen we op om te stoppen met doorprocederen tegen inwoners.”

Vertrouwen
Het Kamerlid trekt ook een vergelijking met het Toeslagenschandaal: “Je staat alleen tegenover de staat. Vervolgens wordt dat erkend, komen er allemaal beloftes, maar er wordt niets opgelost. En dat is slecht voor het vertrouwen in de rechtsstaat.”