Schuiling, Remkes en Paas halen uit naar Den Haag

Koen Schuiling, Johan Remkes en Rene Paas halen in een open brief in het Financieel Dagblad uit naar Den Haag. Ze schrijven over verwaarlozing en wantrouwen en winden zich op over de 438 miljard euro die verdiend is aan het Gronings gas. Daarvan kwam minder dan 1% in Groningen terecht.

“Zestig jaar lang was de opbrengst van Gronings gas veel belangrijker dan het lot van de mensen die er boven woonden. Toen dat niet meer te ontkennen viel, bleek de overheid niet in staat om op een invoelende manier de fouten snel recht te zetten. Sterker nog, ze maakte de problemen eerder groter. Dit zal ongeveer de uitkomst zijn van de Parlementaire Enquête aardgaswinning Groningen, die 24 februari naar buiten komt. Dat moment is ook de laatste kans voor het Rijk om te helen wat gebroken is, om onrecht ongedaan te maken en de openstaande rekening te voldoen,” aldus het drietal.

Schuiling, Remkes en Paas vervolgen: “Het is tijd om ruimhartig te vergoeden met verantwoording achteraf, de meest ingewikkelde gevallen eerst. Bevrijd mensen uit een bureaucratisch doolhof. Toon commitment zonder voorbehoud. Zorg dat de provincie en bevingsgemeenten kunnen doen wat nodig is. Dit zal de versterking sneller, goedkoper en rechtvaardiger maken.”

“Groningers willen niets liever dan een veilig huis op de plek die hun lief is. Ze willen hun monumenten herstellen en hun landschap terug. Daarvoor moeten mensen nu opboksen tegen steeds weer nieuwe instanties, commissies en controleurs. Dit wantrouwen is duur: in 2021 ging van elke euro voor schadeherstel, 74 cent naar uitvoeringskosten. De schade van het verspeelde vertrouwen is niet in geld uit te drukken.”

De brief is mede ondertekend door de burgemeesters van de bevingsgemeentes en de twee waterschappen.