Grote schoonmaak na vierdaagse staking vuilnisophalers

nieuws
Foto: Mirre van de Klok

Op de vroege dinsdagochtend zijn de vuilnisophalers van de gemeente Groningen begonnen met het opruimen van het afval wat de afgelopen vier dagen is blijven liggen, na een vierdaagse staking van gemeentepersoneel.

De staking van medewerkers van de gemeente Groningen kende maandag voorlopig haar laatste dag. Komende woensdag is er nog een landelijke stakingsdag voor de gemeentemedewerkers, maar wat de gevolgen van deze stakingsdag gaan zijn is nog niet bekend.

Maandagmiddag werden al een paar grote stapels afval weggehaald uit de binnenstad. Een peloton schoonmakers met straatveeg-machines begon dinsdagochtend met de grote schoonmaak. De gemeente begint vanuit het centrum met het opruimen van de bijplaatsingen en het legen van de ondergrondse vuilcontainers.

Om het afval te verwerken na de staking komt de gemeente met een aantal inhaaldagen voor het legen van restafvalcontainers (grijze kliko’s) in wijken waar deze tijdens de stakingsperiode normaal gezien zouden worden geleegd. Deze is op zaterdag 18 februari. Ook voor de blauwe papiercontainers die normaal gezien geleegd zouden worden in de wijken Hoornse Meer en Helpermaar is er een inhaalmoment voor leging: vrijdag 17 februari.

Er komt geen inhaaldag voor gft-afval (de groene containers). Volgens de gemeente is er in deze tijd van het jaar zo weinig snoeiafval, dat dit in de meeste gevallen geen probleem zal opleveren.