Groningen wil onafhankelijk onderzoek naar aanwezigheid kwik in gasleidingen

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

Naast het onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM, moet er ook een onafhankelijk onderzoek komen naar de aanwezigheid van kwik in Groningse gasleidingen. Dat schrijft de provincie in een brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw.

Aanleiding is een onderzoek van NRC Handelsblad en Dagblad van het Noorden. Zij publiceerden in januari een artikel dat er in de jaren 2012-2014 onverwacht hoge concentraties kwik in leidingen van de GasUnie waren ontdekt. Het kwik zou afkomstig zijn uit het Groningenveld. Naar aanleiding hiervan maakte het SodM bekend onderzoek te zullen doen. Maar de provincie vindt het belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan. Gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) meldt dat de Groningers hier recht op hebben.

Men vindt dat het SodM niet onafhankelijk is. De toezichthouder valt namelijk onder het ministerie van Economische Zaken. Als onderzoeksvragen wordt meegegeven om te kijken wat de maximale concentratie kwik mag zijn en hoe het kwik in de leidingen kon komen.