Schaakkampioenschap voor basisscholen zit in de lift: “De sport heeft de wind in de zeilen”

nieuws
Foto: Hohl Laszlo from FreeImages

Het aantal kinderen dat actief is met schaken neemt toe. De organisatie van het Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen kon zaterdag 132 kinderen verwelkomen.

“Het was een hele mooie dag”, vertelt Hiddo Zuiderweg van de organisatie. “Dat we 132 kinderen mochten verwelkomen, dat is ook een record van deze eeuw. Voor het millenium hebben we er wel eens meer gehad, maar je ziet dat de aantallen de afgelopen jaren echt aan het toenemen zijn. En van tevoren denk je dan wel, komt alles goed? Wordt het met zoveel kinderen niet heel erg chaotisch. Maar dat viel allemaal heel erg mee. Er zijn geen rare dingen gebeurd, en het was heel sportief. Kortom, ik ben heel erg tevreden.”

Invloed van Netflix-serie
Op de vraag waarom schaken populairder wordt heeft Zuiderweg wel een antwoord. “Ik denk dat je verschillende redenen aan kunt wijzen. Het komt denk ik onder andere door de coronacrisis. Tijdens die lockdowns is het schaken herontdekt. Maar ook de invloed van de Netflix-serie The Queen’s Gambit is groot en de reguliere aandacht aan het schaken in sport- en nieuwsjournaals. Onze Jorden van Foreest heeft regelmatig de journaals gehaald en dat valt op. Je plant dan als het ware zaadjes. En het gevolg is dat kinderen gaan schaken in de schoolkantines, waardoor ook andere kinderen weer worden geïnspireerd.”

“Het geeft enorm veel energie”
In Groningen wordt er op diverse scholen ook aandacht aan besteed: “Op de GSV is schaken bijvoorbeeld verplicht. Maar wij geven ook schaaklessen op diverse andere scholen, waaronder in Meerstad en in het Reitdiep. Zelf verzorg ik lessen op de school in het Reitdiep. Dat is enorm leuk. Het is facultatief, wat wil zeggen dat er kinderen aan deelnemen die zich er voor op hebben gegeven. Je hebt dus te maken met een publiek dat er al interesse in heeft. En dat maakt mij persoonlijk heel erg blij. Het geeft enorm veel energie om jonge mensen zo enthousiast bezig te zien.”

“Kinderen hebben indruk gemaakt”
Het kampioenschap vond zaterdag plaats in wijkcentrum Het Dok in Lewenborg. Alle deelnemers speelden negen ronden volgens het Zwitsers systeem. “Het is een hele leuke dag geworden. De kinderen waren enthousiast, de ouders waren blij. En we hebben talent in actie gezien. Er zitten jonge schakers tussen die echt indruk op mij hebben gemaakt. Het toernooi werd gewonnen door Bram uit groep 4 van de GSV. Hij wist oudere deelnemers te verslaan, en heeft echt indruk gemaakt.”

“Een hele duurzame manier van omgaan met prijzen”
De winnaars kregen een mooie prijs, en aan die prijzen zit ook een bijzonder verhaal. Zuiderweg: “Onlangs hebben Jorden en Lucas van Foreest een deel van hun prijzenkast gedoneerd. Wij hebben de plaatjes van deze bekers af gehaald en er weer nieuwe plaatjes opgezet. Erg duurzaam dus. Waardoor de winnaars van de komende jaren bekers mee naar huis krijgen die eerder bij de familie Van Foreest hebben gestaan. En voor mensen zich af gaan vragen hoe en wat. Kijk, de bekers die de gebroeders Van Foreest gewonnen hebben met belangrijke kampioenschappen, die doen ze niet weg. Maar op een gegeven moment heb je zoveel bekers die je gewonnen hebt bij toernooien om de hoek dat je wel gedwongen wordt om wat ruimte te maken.”

“Gemeentelijke subsidie stopt”
Naar alle waarschijnlijkheid kan het kampioenschap de komende jaren ook gehouden worden. “Vorig jaar werden we geconfronteerd met het nieuws dat de gemeentelijke subsidie stopt. Omdat ook de buurtcentra de huurprijzen verhogen kunnen wij het toernooi niet langer organiseren met behulp van het inschrijfgeld. Dit jaar hebben we een eenmalige bijdrage van het Huis van de Sport gekregen, maar voor volgend jaar zullen we moeten werken met donaties. Vandaag hebben we te horen gekregen dat er best wel wat mensen zijn die hun steentje daarin bij willen dragen. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Het Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen werd georganiseerd door Staunton Jeugd, De Matadoren en de Groninger Combinatie Jeugd.