Supporters FC Groningen mogen demonstreren bij uitvak SC Heerenveen

nieuws
Foto Andor Heij.

Supporters van FC Groningen hebben vrijdagmiddag toestemming gekregen om zondag te demonstreren in Heerenveen. Dat mag niet in het centrum, maar alleen bij het uitvak van het stadion. Dat meldt Omrop Fryslân.

De supporters wilden in het centrum demonstreren, maar dat mag niet van burgemeester Tjeerd van der Zwan. De Groninger fans mogen nu een uur lang bij de uitgang van het uitvak van het Abe Lenstra Stadion staan. Met de demonstratie wilden ze hun ongenoegen laten blijken over het besluit van de gemeente Heerenveen dat het uitvak maar voor de helft van de capaciteit gevuld mocht worden. Er waren al 1.200 kaartjes verkocht, maar er mogen nu maar 600 supporters van FC Groningen naar binnen.

In reactie daarop hebben supportersverenigingen van de FC besloten om dan maar helemaal niet te komen. In plaats daarvan wilden ze met maximaal 249 supporters in het centrum van Heerenveen demonstreren tegen het besluit van de gemeente.

Dit wordt nu dus gedeeltelijk toegestaan. “Demonstreren is een grondrecht”, stelt burgemeester Tjeerd van der Zwan. “We nemen wel alle maatregelen die nodig zijn om de betoging veilig te laten verlopen.” De supporters mogen actievoeren tussen 12.30 uur en 13.30 uur. Op dat moment spelen SC Heerenveen en FC Groningen hun wedstrijd. In het centrum en om het stadion heen geldt zondag een noodverordening.