Speel-O-Theek bloeit als nooit tevoren: “Voor een klein bedrag kunnen kinderen speelgoed lenen”

nieuws
Foto: Esi Grünhagen via Pixabay

Ze hebben alle hoeken en gaten in Stad zo ongeveer wel gezien, maar in Beijum hoopt de Speel-O-Theek te werken aan een duurzame toekomst. Josien de Looze is in haar nopjes met de nieuwe locatie.

Hoi Josien! Hoe bevalt het in Beijum?
“Het bevalt hier heel goed. Als stichting bestaan we al veertig jaar. In de afgelopen vier decennia moesten we om de twee of vijf jaar verhuizen naar een nieuwe plek. Nooit konden we op een locatie echt bouwen aan onze toekomst. En dat hopen we hier aan de Fultsemaheerd nu wel te kunnen gaan doen. Onze vorige locatie was aan de Akeleiweg, dat is niet zo ver vanaf deze locatie, waardoor we denken dat we veel klanten van daar mee hebben kunnen nemen naar deze plek.”

Ondanks dat jullie al heel lang bestaan, zal misschien niet iedereen jullie kennen. Wat doen jullie precies?
“Wij zijn veertig jaar geleden begonnen met het uitlenen van spellen aan kinderen met een beperking. We hebben een speciale collectie die op de doelgroep is afgestemd waarmee we in die tijd veel kinderen blij hebben kunnen maken. Ondertussen zijn we de enige Speel-O-Theek die nog bestaat in de stad, ook omdat we ons zijn gaan richten op andere doelgroepen. We zijn er nu voor alle kinderen. Voor een vast bedrag per maand kan er bij ons speelgoed geleend worden. We lenen veel buitenspeelgoed uit. Wat we niet doen is het uitlenen van computerspellen. We proberen namelijk niet het scherm-gebruik te stimuleren, maar juist de onderlinge gezelligheid willen we bevorderen. Door dingen met de handen te doen, door samen te spelen. Dat is goed voor de ontwikkeling.”

Het afgelopen jaar ging het veelal over de stijgende prijzen. Ook speelgoed is duurder geworden. Merken jullie dat ook?
“Er zijn een heleboel mensen die minder hebben te besteden. En daarin zien we dat de belangstelling voor een stichting als de onze toeneemt. Want je hebt het over de inflatie, maar in de wereld gaat het ook steeds meer over circulair leven. We zien mensen die bij ons komen om hun speelgoed af te leveren omdat het niet meer gebruikt wordt. Zij willen heel duidelijk andere kinderen helpen, zodat zij er mee kunnen spelen. En om een antwoord te geven op je vraag: op dit moment zijn er zo’n 160 tot 170 gezinnen klant bij ons. Dat aantal neemt toe.”

Ik kan me voorstellen dat het voor jullie heel wat organisatie vereist …
“We werken met elf vrijwilligers. Als je met je vraag bedoelt of we op zoek zijn naar meer vrijwilligers, dan zijn we dat zeker. Als er mensen zijn die dit artikel lezen, en het leuk lijkt om ons te helpen, dan zijn ze welkom. Maar dat geldt ook voor speelgoed. Je wilt een goed aanbod hebben, met ook nieuwe dingen die je kunt presenteren. We zijn zelfredzaam, waarbij we zelf fondsen werven. Van de gemeente Groningen krijgen we een klein bedrag. Dus ook op dat gebied kunnen we hulp gebruiken: financieel maar ook in de zin van speelgoed dat geleverd wordt. Als mensen thuis speelgoed hebben staan, dat niet meer gebruikt wordt, dan mag het bij ons gebracht worden. De eis is wel dat het niet kapot mag zijn. Het moet door andere kinderen gebruikt kunnen worden.”

Afgelopen week kregen jullie bezoek van wethouder Jongman (ChristenUnie) hè?
“Ja, dat was heel erg leuk. In het kielzog van de wethouder kwamen ook allerlei andere mensen mee. Het leuke was dat de wethouder heel nieuwsgierig was, en heel veel vragen stelde. Ze was oprecht geïnteresseerd in bijvoorbeeld het circulaire en de duurzaamheid dat wij hier toch aanbieden. Komend voorjaar vindt ons openingsfeest plaats. En daarvoor proberen we de burgemeester te strikken. We hopen dat hij tijd heeft om dan even langs te komen.”

Speel-O-Theek Groningen
Speel-O-Theek Groningen is te vinden aan de Fultsemaheerd 88 in Beijum. Voor een bedrag van twintig euro per kalenderjaar kunnen mensen klant worden. Mensen met een Stadjerspas betalen vijf euro per kalenderjaar. Per keer kunnen drie stuks speelgoed geleend worden voor maximaal vier weken. De Speel-O-Theek is geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.