‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ op Kardinge: “Kinderen met een beperking laten schaatsen met hun vriendjes”

nieuws
Foto: Wiebe Sietze

Elk kind dat 12 jaar oud is moet minimaal één keer op schaatsen hebben gestaan. Dat is het doel van de Sven Kramer Academy. Stichting het Gehandicapte Kind heeft de handen ineengeslagen met de Sven Kramer Academy om dit ook echt voor alle kinderen mogelijk te maken. Inge Vos van de stichting is trots.

Hoi Inge! Alle kinderen samen laten sporten …
“Dat is inderdaad het idee. In Nederland zijn er al allerlei projecten waarbij sporten voor kinderen met een beperking gestimuleerd wordt. Maar vaak zijn deze sportactiviteiten apart, en nooit samen. Wij willen met dit project bewerkstelligen dat kinderen met een beperking samen kunnen sporten met hun vriendjes die geen beperking hebben. De eerste resultaten zijn erg positief. Op 4 februari komen we naar de ijsbaan van Kardinge om dit in Groningen aan te bieden.”

Om het allemaal helder te krijgen. Hoe is dit idee ontstaan?
“Eigenlijk is dit ontstaan tijdens de winter van 2021. Er was toen een periode dat er geschaatst kon worden, en van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt. Wat we zagen is dat kinderen met een beperking daar niet aan mee konden doen. Zij stonden langs de kant, waarbij ze zagen hoe hun broertjes, zusjes en vriendjes plezier hadden op het ijs, maar zij daar geen onderdeel van uit konden maken. Zo is het balletje gaan rollen.”

Daarbij is de basis gelegd in Heerenveen hè?
“Ja. Maar er zit nog een stap voor. We werken als stichting samen met verschillende atletiekverenigingen. Om kinderen met een beperking van atletiek te laten genieten is er een frame ontwikkeld. Zo’n frame hadden we ook nodig voor het schaatsen. Dat is dan ook speciaal gemaakt, waarbij het erg fijn was dat het prototype eigenlijk direct een hele goede basis was. In Heerenveen is dit vervolgens uitgeprobeerd, waarbij we samenwerkten met de Sven Kramer Academy. Zij hebben heel veel kennis en expertise hoe je kinderen moet leren schaatsen. Hoe zo’n frame er uit? Het bestaat uit een zitje met daaronder drie ijzers, waardoor de kinderen echt kunnen glijden, en het plezier kunnen ervaren van op het ijs zijn.”

En kun je zeggen dat het vervolgens wat uit de hand is gelopen?
“Wij kwamen in contact met een moeder die over onze pilot hoorde. Zij was gelijk heel enthousiast, en vertelde dat haar zoon dit ook heel erg leuk zou vinden. Ze vroeg toen of we ook naar de regio Rotterdam zouden komen. En daar is dus de Samen Schaatsen Elfstedentoer uitgerold. Om je een beeld te geven van het succes. In Heerenveen zijn naar aanleiding van de clinic er nog altijd verschillende kinderen die lessen volgen bij de Sven Kramer Academy.”

Op 4 februari komen jullie naar Kardinge. Hoe gaat dat er uit zien?
“De clinic die wij aanbieden is voor alle kinderen. Dus een kind met een beperking kan een zusje of een vriendje meenemen die geen beperking heeft. Daardoor creeëren we verbinding. En de effecten zijn groot. Ouders zien hun kinderen samen ergens aan deel nemen. Ze zien hun kind, waarvan ze dachten dat die nooit op het ijs zou staan, nu over het ijs glijden. Dat is zo mooi, en dat maakt ook veel emoties los. Die verbinding, dat iedereen gelijk is, dat vinden wij heel belangrijk.”

Nu noemen jullie het een Elfstedentoer. Een verwijzing naar de Elfstedentocht, een heroïsche schaatstocht, waarbij ik moet denken aan stempelen, klunen en wakken omzeilen …
“Haha. Wat wij bij de clinic aanbieden zijn heel veel leuke spelletjes. Het bestaat uit een mooi parcours waarbij de deelnemers spelenderwijs onder een brug door moeten, ze moeten slalommen en ze moeten voor een wak tot stilstand zien te komen. De clinic, inclusief een schaatsles, wordt gegeven door de Sven Kramer Academy. Na afloop krijgen de deelnemers een hele mooie medaille uitgereikt.”

Nu is dit eenmalig, waarbij jullie ook een hoop uitspreken hè?
“Ja. Ik vertelde al dat het in Heerenveen een vervolg kreeg. Wij hopen dat in Groningen schaatsverenigingen daar ook voor te porren zijn. Dat ze dit concept oppakken en tot uitvoer gaan brengen, waardoor kinderen samen kunnen genieten van het plezier dat je op het ijs kunt hebben. Dat is ons streven. En het zou heel mooi zijn als die handschoen opgepakt gaat worden.”

‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’
Op de ijsbaan van Kardinge worden op 4 februari tussen 13.15 en 15.15 uur twee clinics aangeboden. Alle kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar zijn welkom. Deelname is gratis na aanmelding via deze website. In totaal is er plaats voor veertig kinderen, waarbij er voor twintig kinderen een frame beschikbaar is.fstedentoer bezoekt deze winter.