Rover: “Stop met stakingen in het openbaar vervoer en kom met reizigersvriendelijke acties”

nieuws
Foto: Andor Heij

Reizigersvereniging Rover wil dat er een einde komt aan de stakingen in het openbaar vervoer. Rover reageert daarmee op de aankondiging dat er volgende week vijf dagen lang gestaakt gaat worden in het bus- en treinvervoer.

Aanleiding voor de staking zijn de stroeve cao-onderhandelingen. Nadat er door de werkgevers niet op een ultimatum werd gereageerd, maakte vakbond CNV maandag bekend dat er volgende week vijf dagen gestaakt gaat worden. Naar alle waarschijnlijkheid sluit vakbond FNV zich bij de actie aan. De gevolgen van de staking zijn op dit moment nog onbekend, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid gevolgen hebben voor de bussen van Qbuzz en de treinen van NS en Arriva.

“Wij roepen op tot reizigersvriendelijke acties”
“Er moet een einde komen aan de stakingen”, laat Rover weten. “Het is in ieders belang om niet nog meer reizigers kwijt te raken. Na corona heeft de reiziger het moeilijk wegens uitgedunde dienstregelingen, onbetrouwbaar OV-aanbod en hogere prijzen. De stakingen vormen een nieuwe klap. Het is in ieders belang om samen aan tafel te gaan zitten en te bekijken hoe het OV de reiziger weer terugwint. Wij roepen daarom op tot reizigersvriendelijke acties, die ook zijn toegestaan.”

“Coulant om gaan”
Rover roept vervoersbedrijven op om coulant te zijn met het vergoeden van alternatieve reiskosten. “Het is vooraf niet duidelijk welke bussen er wel en niet zullen rijden. Voor veel reizigers zal het dan ook noodzakelijk zijn om alternatief vervoer te regelen. Reizigers met abonnementen hebben volgens de algemene voorwaarden recht op een vergoeding. Wij roepen vervoersbedrijven daarom op coulant om te gaan met het vergoeden van alternatieve reiskosten, ook als uiteindelijk de bus toch bleek te rijden.”