Kunstenares Jildau Nijboer wint George Verberg Stipendium 2022

nieuws
Afbeelding uit video Academie Minerva

Wethouder Kirsten de Wrede reikte donderdagmiddag het jaarlijkse George Verberg Stipendium uit aan winnares Jildau Nijboer.

Nijboer werd donderdagmiddag uitgeroepen tot winnares van het stipendium in het gebouw van Academie Minerva aan de Praediniussingel. Ze streed samen met drie andere genomineerden (Paul Verheul, Man Pan Lau en Zola Bikouta Nkaoulou) om de tienduizend euro die met het stipendium gemoeid zijn. Bikouta Nkaoulou ging, ondanks het mislopen van het stipendium, niet met lege handen naar huis. Zij kreeg een speciale aanmoedigingsprijs van de jury.

Het geld gaat Nijboer gebruiken om een tijdje in Oost-Europa te verblijven en een onderzoek te doen naar het ‘van binnen naar buiten’ door het raam kijken in een andere cultuur. Nijboer studeerde vorig jaar cum laude af aan de kunstacademie in Stad. Haar werk is op dit moment (tot en met 14 mei) te zien in het Tschumipaviljoen. Afgelopen vrijdag sprak OOG Radio nog met de kunstenares over deze tentoonstelling.

Tegelijk met de toekenning van het stipendium werd ook een tentoonstelling geopend van Anna Fitas, de winnares van het stipendium van vorig jaar. Haar werk is nog tot 9 februari te zien in de Koepelzaal van Academie Minerva.

De gemeente Groningen riep het George Verberg Stipendium in 2004 in het leven om pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva te ondersteunen bij hun ontwikkeling in het buitenland. De winnaar kan met de tienduizend euro maximaal één jaar in Oost-Europa, Duitsland, Polen of Scandinavië verblijven.

 

Deel dit artikel: