Deze tien vrouwen maken kans op de Vrouw in de Media Award voor Groningen

nieuws
Radiomaakster, columniste en publiek spreekster Ilaaf Al-Saidi - Foto via RTV Zulthe

Ilaaf Al-Saidi, Léonie de Jonge, Margrite Kalverboer, Sanne Meijer, Desirée van Nieuwenhoven, Annemarie Nijhoff, Valerie Overkamp, Susanne Täuber, Susan Top en Daisy Veenstra zijn de tien vrouwen die kans maken op de regionale Vrouw in de Media Award voor 2022.

De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Vanaf 1 tot en met 14 januari is de stembus geopend. De regionale jury beslist uit de drie namen met de meeste stemmen wie de Vrouw in de Media Award voor de provincie wint. De winnares dingt vervolgens ook mee voor de landelijke prijs. Daarvoor kan ook gestemd worden, zodra bekend is wie de winnares van de provincies is. Op maandagavond 6 februari 2023 wordt bekend wie de landelijke Vrouw in de Media Award 2022 en de You Go Girl Award 2022 winnen.

Voor Groningen maken de onderstaande vrouwen kans op de prijs:

Ilaaf Al-Saidi
  • Spreker, coördinator Oekraïense vluchtelingendossier bij het Noorderpoort, ervaringsdeskundige op het gebied van cultuur, diversiteit en inclusie en heeft onder andere bij de Anti-ISIS-coalitie gezeten om militairen die naar Irak gingen te trainen in cultural-awareness. Als columnist met Iraakse roots (voor RTV Zulthe), schrijft ze columns die regelmatig viral gaan. Op haar motor reist ze heel Nederland rond om de mooiste conversaties te delen. (Groningen)
Léonie de Jonge
  • Onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en lid van de Young Academy Groningen. Ze is universitair docent Europese politiek en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze kwam dit jaar vooral in de media vanwege haar onderzoek naar de opkomst van radicaal- en extreemrechts. (Groningen)
Margrite Kalverboer
  • Is orthopedagoog, jurist en sinds 2016 kinderombudsvrouw. Daarnaast is ze onbezoldigd hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de vele interviews die zij heeft vraagt zij aandacht voor de positie en ontwikkeling van kinderen. Zo sprak zij o.a. met Trouw, Volkskrant, Nieuwsuur, Dagblad van het Noorden, Mischa Blok op radio 1en schreef zij een opiniestuk voor NRC. (Groningen)
Sanne Meijer
  • Leert ons alles over de Groningse geschiedenis. Ze heeft een blog waar ze op ontdekkingstocht gaat door Groningen. Afgelopen jaar kwam Sanne in beeld door de publicatie van het boek ‘Vraauwlu. Groninger vrouwen in de geschiedenis’. (Roodeschool)
Desirée van Nieuwenhoven
  • Auteur van het boek Stilgeboren. Ze is een moeder met een missie. Het taboe rondom stilgeboorte moet de wereld uit. Ze was o.a. te gast bij NPO radio 1 en stond ze met een groot artikel in de Telegraaf. (Groningen)
Annemarie Nijhoff
  • Zet zich in voor gedupeerden van de aardbevingen in Groningen. Haalde enorm veel media toen ze samen met haar partner besloot om de gevel van haar monumentale boerderij roze te verven. Ze zat bij Jinek aan tafel maar kreeg ook vermeldingen bij RTV Noord, Metro, Hart van Nederland en het Dagblad van het Noorden. (Drieborg)
Valerie Overkamp
  • Coördinator meiden- en vrouwenvoetbal bij FC Groningen. Ze is de stuwende kracht achter de afdeling en zorgt ervoor dat het geheel wordt geïmplementeerd binnen de club. Ondanks dat ze niet woont in de provincie Groningen heeft ze wel enorm veel impact op de regio. De eerste training van het meidenteam trok o.a. de aandacht van RTV Noord. (Groningen)
Susanne Täuber
  • Expert in gendergelijkheid en pestgedrag in de academische wereld. Als universitair hoofddocent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze zet zich in tegen sociale onveiligheid, discriminatie en machtsmisbruik op universiteiten. Zo schreef ze over ‘professorale pestkoppen’ in De Groene Amsterdammer. Als gedragsdeskundige werd ze o.a. geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. (Aduard)
Susan Top
  • Was zeven jaar lang de secretaris en boegbeeld van het Groninger Gasberaad. In 2021 was ze genomineerd voor ‘Groninger van het jaar’. Het afgelopen jaar vertelde ze haar verhaal tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. In verschillende media heeft ze de andere enquete-verhoren toegelicht en geduid. (Groningen)
Daisy Veenstra
  • Is als rappende psycholoog mateloos populair op TikTok. Ze bereikt met haar muziek tienduizenden jongeren met lastige thema’s zoals eenzaamheid, onzekerheid en depressie. Afgelopen jaar kreeg ze vermeldingen bij RTV Noord en werd ze geinterviewd door EenVandaag.