Gemeente: proef met schoolstraten positief verlopen

nieuws
Foto: Benni Leemhuis (via Twitter @bennileemhuis)

Door het invoeren van zogenoemde schoolstraten wordt de omgeving van de school rustiger en veiliger. Dat blijkt uit een proef bij scholen aan de Lorentzstraat en Sweelincklaan.

Een schoolstraat is een straat die tijdens het in- en uitgaan van de school tijdelijk is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De straat is dan wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en bewoners. De proef komt voort uit het thema ‘veilig fietsen naar school’, waarin kinderen worden gestimuleerd om te voet of op de fiets naar school te gaan. Dat is goed voor de leefkwaliteit en de gezondheid, het zelfvertrouwen en de vaardigheden van de kinderen.

Ouders brengen hun kinderen vaak met de auto naar school, ook als dat niet hoeft. Uit onderzoek blijkt bovendien dat meer dan de helft van de Nederlandse kinderen de norm van een uur matig intensief bewegen per dag niet haalt. Mochten ouders hun kroost toch per auto naar een school in een schoolstraat brengen, dan moeten ze de wagen verderop parkeren.

Uit een proef bij ODS De Starter aan de Lorentzstraat en bij de GSV en Joseph Haydnschool aan de Sweelincklaan blijkt dat de straten rustiger en veiliger worden. Veel (vooral fietsende) ouders en omwonenden vinden de proef geslaagd, hoewel er wel een waterbedeffect is omdat mensen verderop moeten parkeren. Van de ouders vindt 78 procent dat de proef doorgezet moet worden. Bijna de helft van de omwonenden vindt dat ook. Wel zou de inzet van verkeersregelaars goed zijn, aldus de gemeente. Die wil nu ook op enkele andere locaties schoolstraten inrichten.