Stadjer (63) na bijna vijf jaar opnieuw veroordeeld tot vier jaar cel voor Rendo-zaak

nieuws

Bijna vijf jaar na het originele vonnis stonden twee-oud directeuren van netwerkbeheerder Rendo woensdag opnieuw in het beklaagdenbankje, dit keer bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Voor één van hen, een 63-jarige man uit Groningen, betekende dat geen nieuws. Ook de hogere rechter veroordeelde hem tot vier jaar celstraf. Daarnaast moet zijn bedrijf een boete betalen van 450.000 euro. 

Dat meldt RTV Drenthe.

Samen met zijn kompaan, een 55-jarige man uit Meppel, lichtte de Stadjer zijn oude werkgever voor 38 miljoen euro op. Dat gebeurde tijdens de bouw van een energiecentrale in Steenwijk. Ze richtten daartoe een onafhankelijke BV op, waarvan ze zelf in het geheim zestig procent van de aandelen in handen hadden. Het tweetal werd daarnaast veroordeeld voor valsheid in geschrifte en witwassen, omdat ze een mede-investeerder met deze valse documenten wisten te overtuigen dat zij een kleiner aandeel hadden in de firma.

De Meppelaar kreeg, in tegenstelling tot de Stadjer, een straf die een stuk lager uitpakte dan in 2018: één jaar voorwaardelijk en een flinke taakstraf. Vier jaar geleden hoorde de Meppelaar nog dat hij ruim twee jaar moest brommen. Ook aan twee medeverdachten werden lagere straffen uitgedeeld, waaronder voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen. Een vijfde verdachte ging vrijuit.