Schuiling bezorgd over situatie aanmeldcentrum Ter Apel

nieuws
Burgemeester Koen Schuiling

Burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, maakt zich grote zorgen over aanmeldcentrum Ter Apel. Hij vreest voor nieuwe noodsituaties.

In het NPO Radio 1 programma ‘Dit is de Dag’ zei hij vrijdag: “We hebben nog niet meer opvangplekken gerealiseerd en nog niet meer aanmeldcentra.” Ter Apel kan het aantal asielzoekers momenteel wel aan, maar afgelopen zomer sliepen op zeker moment 700 vluchtelingen buiten vanwege een gebrek aan opvangplekken. “Ik ben totaal niet gerustgesteld dat we niet in 2023 nog een keer zo’n situatie krijgen”, zegt Schuiling.

Staatssecretaris Van der Burg wil per 1 januari de nieuwe spreidingswet laten ingaan. Die moet ervoor zorgen dat gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te nemen. Schuiling vreest dat daarmee situaties als die van afgelopen zomer toch niet voorkomen kunnen worden. Bovendien betwijfelt hij of er voldoende mensen beschikbaar zijn voor de uitvoering van de wet. Het betreft zowel het personeel op de locaties als de GGD’s, ggz en de politie.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vreest voor de effectiviteit van de spreidingswet. Het COA denkt dat de gevolgen van de spreidingswet pas in 2024 merkbaar zullen zijn.