Raadsfracties willen dat gemeente kosten voor wijzigen geslachtsregistratie gaat vergoeden

nieuws
Foto: Ted Eytan via Flickr (CC BY-SA 2.0)

De gemeente Groningen moet, in navolging van Nijmegen, de kosten van een nieuw identiteitsdocument na verandering van de geslachtsregistratie gaan vergoeden. Daarvoor pleiten de raadsfracties van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en Student en Stad.

De vier raadsfracties stellen dinsdag schriftelijke vragen aan het college, waarin de partijen oproepen om de twintig mensen die jaarlijks hun geslacht komen wijzigen in hun de basisregistratie, het paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs, te compenseren voor de prijs van deze documenten. Dat moet de transgender personen tussen de 42 en 76 euro per document gaan schelen.

Volgens de raadsfracties is het wijzigen van het geslacht in de officiële registraties een erg belangrijke stap in het transitieproces voor de groep Groningers die het betreft. Tegelijkertijd halen de fracties onderzoeken aan, waaruit blijkt dat transgender personen vaker werkloos zijn dan de beroepsbevolking en daardoor ook vaak van een laag inkomen moet rondkomen. “Voor dit deel van onze inwoners zou deze vergoeding vanuit de gemeente dan ook een drempel wegnemen”, schrijven de fracties aan de raad. “Het zou deze groep mensen daarnaast financieel tegemoetkomen. Zij kunnen het geld over het algemeen goed gebruiken, terwijl het de gemeente naar verwachting slechts rond de 3000 euro per jaar kost.”

De fracties zien een gelijksoortig systeem voor zich als dat van de gemeente Nijmegen. Daar worden de kosten terugbetaald vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De vier raadsfracties willen daarnaast weten of Groningen, net als de Gelderse stad, de kosten voor alle aanvragen van vorig jaar alsnog kan terugbetalen.