Melvin Twellaar is Groninger Sporter van het Jaar; wielerdames NWVG zijn beste Groninger sportploeg

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Melvin Twellaar sleepte maandagavond de prijs voor Groninger Sporter van het Jaar in de wacht. De roeier uit Den Ham kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Sportgala Groningen in MartiniPlaza.

Twellaar behaalde dit jaar EK goud en WK zilver. Twellaar troefde daarmee hoogspringster Britt Weerman en springruiter Jur Vrieling af, voor de prijs voor Sporter van het Jaar. De roeier was niet zelf aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, maar sprak wel zijn dank uit aan de jury via een videoverbinding. De broer van Twellaar nam de prijs in ontvangst.

Wielerdames NWVG beste Sportploeg

De dames van wielerclub NWVG uit Stad wonnen de prijs voor Sportploeg van het Jaar. Dankzij hun gouden medailles bij het NK op de ploegentijdrit en het totaalklassement bij het NK voor clubs, versloegen de dames volleybalclub Lycurgus, de dames van Groningen Atletiek en basketbalclub Donar.

De Boo is Sporttalent van het jaar; Melanie Helweg wint prijs voor Aangepaste Sport

De prijs voor het Groningse Sporttalent van 2022 ging naar Jenning de Boo. De achttienjarige Stadjer versloeg zwemster Janna van Kooten en voetballer Thijmen Blokzijl. De Boo werd vorig jaar juniorenwereldkampioen op de 500 meter.

Handbikester Melanie Helweg uit Beerta versloeg rolstoelrugbyers Jop van der Laan en Ben Bazuin en nam de prijs voor Aangepaste Sport mee naar huis. Zij behaalde vorige maand de nationale titel op de wegwedstrijd en is hard op weg naar de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

TVV Midstars wint Sportprijs Groningen

De sportprijs Groningen, bedoeld voor een persoon, vereniging, organisatie of evenement die zich de afgelopen jaren op een bijzondere en positieve wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie, ging dit jaar naar TVV Midstars uit Middelstum. De tafeltennisclub zet al enige tijd toernooien en wedstrijden op, waarvan de inkomsten gaan naar goede doelen en klimaatprojecten.

Henk Grol en Roel Boomstra winnen oeuvreprijs

Naast de prijsuitreiking ging presentatrice Dionne de Graaff bij het onderdeel ‘Sport aan Tafel’ in gesprek met drie (oud)topsporters uit de provincie: olympisch schaatskampioen Marianne Timmer, oud-judoka Henk Grol en damgrootmeester Roel Boomstra. Gedeputeerde Fleur Gräper greep het gesprek aan om twee oeuvreprijzen uit te reiken aan Grol en Boomstra. Timmer kreeg tijdens een eerder Groninger Sportgala al zo’n prijs.