Groningers opvallend tevreden over zichtbaarheid politie

nieuws
Foto via Politie.nl

In vergelijking met de rest van Nederland zijn inwoners van de gemeente Groningen opvallend tevreden over de zichtbaarheid van de politie in hun omgeving. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Landelijk stelde in 2021 slechts 32 procent van de bevolking van 15 en ouder ‘zeer tevreden’ te zijn over de zichtbaarheid van de politie. In stedelijke gebieden als Groningen komt deze tevredenheid vaker voor dan in landelijke gebieden en dat is te zien in de cijfers: bijna 41 procent van de inwoners van de gemeente is zeer tevreden over de zichtbaarheid van de dienst.

Ook zijn Groningers opvallend positief over het functioneren van de politie in algemene zin: bijna 55 procent van de inwoners van de gemeente zou deze mening hebben. Groningers geven hun vertrouwen in de politie ook een opvallend hoog cijfer: een 6,5 ten opzichte van de landelijke 6,3 die de politie krijgt.

Over het functioneren van de politie in de buurt zijn Groningers iets minder tevreden. Hoewel Groningen hoger scoort dan het landelijk gemiddelde (36,8 procent van de bevolking is tevreden of zeer tevreden) blijft de gemeente met bijna 39 procent tevredenheid achter op andere grote gemeentes. Zo scoort de politie in Ede 43,8 procent tevredenheid bij haar inwoners over haar werk in de buurt of wijk. Ook in Amsterdam scoort de politie tevredenheidscijfers boven de 40 procent, als het gaat om haar functioneren in de buurt.