Gemiddeld hypotheekbedrag voor aankoop woning fors gedaald

nieuws

Na een extreme groei in 2021 – waarbij het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met 10 procent steeg in vergelijking met 2020 – is dit jaar een keerpunt bereikt op de huizenmarkt. Dat meldt De Hypotheker.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning is in het vierde kwartaal van dit jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In december bedroeg de daling zelfs 13 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is de grootste daling ooit.

Na jarenlange toenemende huizenprijzen en een historisch lage hypotheekrente, begonnen de rentes in januari van dit jaar voor het eerst te stijgen. De gemiddelde toename bedroeg dit jaar ruim 3 procent. Als gevolg daarvan is de huizenmarkt al enige tijd aan het afkoelen. De Nederlandsche Bank verwacht zelfs dat zowel in 2023 als 2024 sprake zal zijn van een daling van de huizenprijzen (in totaal 6 procent).

“Uit onze data blijkt dat de stijging van de hypotheekrente en de afvlakking van de stijging van de huizenprijzen ook effect heeft op het gemiddelde hypotheekbedrag,” zegt Bert Masson, franchisenemer van De Hypotheker in Groningen. “Als gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente stijgen de maandlasten en kunnen huizenkopers minder lenen voor de aankoop van een woning. Dat vertaalt zich in een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag.”

Met name jonge huizenkopers hebben weer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. Bert Masson: “Dit heeft vooral te maken met het stijgende woningaanbod. Zo staan woningen langer te koop en is er – door de minder gunstige markt – minder concurrentie van zowel doorstromers als beleggers. Ook is dit het laatste jaar waarbij de jubelton belastingvrij kan worden geschonken.”