Gemeente wil maatschappelijke parkeervergunning invoeren

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

De gemeente Groningen wil een maatschappelijke parkeervergunning invoeren. Dat maakte het college van burgemeester en wethouders woensdag bekend. Met deze speciale parkeervergunning wil het gemeentebestuur vrijwilligersorganisaties tegemoet komen in de gemaakte parkeerkosten.

De gemeente gaat het raadsvoorstel in mei volgend jaar indienen. Op die datum komt er een soortement van bezoekerspas voor vrijwilligers, die daarmee in de omgeving van hun werklocatie kunnen parkeren. Daarmee kunnen ze verschillende vrijwilligers aanmelden, waardoor ze in totaal 32 uur per weken kunnen parkeren. De vrijwilligers kunnen daarmee dan gratis parkeren, maar de instanties moeten er wel voor betalen: 120 euro per jaar.

Naast vrijwilligers en welzijnsorganisaties kunnen ook organisaties in het basis- en middelbaar onderwijs en zorginstellingen een aanvraag doen voor hun vrijwilligers. Let wel: de parkeervergunning geldt alleen voor vrijwilligers. De gemeente wil voorkomen dat betaalde krachten van organisaties ook op deze vergunning kunnen parkeren. Voor hen blijft een parkeervergunning voor bedrijven beschikbaar en de goedkopere ‘maatschappelijke’ vergunning is inbegrepen in het maximale aantal van vijf. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat er meer geparkeerd wordt

De gemeente pakt hiermee de handschoen op, die de raadsfractie van het CDA (samen met zes andere fracties) begin dit jaar bij het college neerlegde. Het CDA kwam met het voorstel, omdat het veel signalen kreeg dat er in Groningen behoefte is aan maatschappelijke parkeervergunning na de uitbreiding van het betaald parkeren in Stad. Onder meer de Luisterlijn en de Reddingsbrigade zouden bij de fractie hebben aangeklopt. Een deel van de vrijwilligers van deze organisaties is op leeftijd en volgens het CDA hebben zij een auto nodig om zich te kunnen verplaatsen en maken daardoor veel parkeerkosten.