‘Gemeente moet schooltandarts of tandartsbus invoeren’

nieuws
Foto: flickr.com/photos/conchur/

De gemeente moet de schooltandarts of de tandartsbus invoeren om ervoor te zorgen dat kinderen weer naar de tandarts gaan. Dat is een voorstel van de raadsfracties van de SP, PvdA en PvdD.

Omdat ouders bang zijn voor tandartskosten gaan veel kinderen niet naar de tandarts. Volgens mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld slaan zo’n 1,5 miljoen Nederlanders inmiddels de controles bij tandarts en mondhygiëniste over vanwege de kosten. Daarom willen de drie fracties dat het gemeentebestuur een plan maakt voor tandartsbussen of tandartsen die kinderen op scholen bezoeken. Ze stellen voor om te beginnen in de wijken waar meer armoede bestaat.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Steeds meer mensen mijden de tandarts vanwege geldproblemen. Tandartsen maken zich grote zorgen, mensen lopen rond met pijn en ontstekingen en ook kinderen komen steeds minder bij de tandarts voor periodieke controle.”

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen tussen de 4 en 17 jaar niet voor periodieke controle naar de tandarts gaat. Omdat ouders de tandartskosten vrezen, gaan hun kinderen ook steeds minder naar de tandarts. Dit ondanks dat kinderen via de basisverzekering wel verzekerd zijn voor tandzorg en het eigen risico niet op hen van toepassing is. Dijk: “Om sociaal-economische gezondheidsverschillen en gebitsproblemen bij kinderen te voorkomen, willen we de periodieke gebitscontrole gratis en op school organiseren.”