‘Inwoners gemeente Groningen gaan opnieuw hinder ondervinden van staking in zorgvervoer’

nieuws
Foto: Connexxion

Naast de machinisten van Arriva uit Friesland legt ook een aantal medewerkers in het zorg- en leerlingenvervoer komende donderdag in het hele land het werk neer. Leden van vakbond FNV willen een betere cao dan die nu geboden wordt.

De leden van vakbond FNV zijn de enige die nog in actie komen voor een betere cao. De andere bonden hebben al een een nieuwe cao afgesloten. De FNV stelt echter nog aanvullende eisen, waaronder een betere regeling voor loonbetaling bij ziekteverzuim. Omdat de andere vakbonden al een akkoord hebben gesloten met de werkgevers, ligt het niet in de lijn der verwachting dat de bonden ingaan op deze eisen. Volgens vakbond FNV is de kans groot dat er in januari meerdere dagen achter elkaar gestaakt wordt, als de werkgevers niet aan de vakbondsleden tegemoet komen.

Inwoners van de gemeente Groningen zullen, net als tijdens de stakingsdag van 30 november, hinder ondervinden door de stakende chauffeurs. Volgens wethouders Carine Bloemhoff en Inge Jongman is met de vervoerders afgesproken dat het leerlingenvervoer en prioriteitsritten wel worden uitgevoerd. Maar alle andere ‘planbare ritten’ worden alleen uitgevoerd als er voldoende personeel is.

De zorgchauffeurs zijn niet de enige bestuurders in het vervoer die donderdag het werk neerleggen. Ook de machinisten en conducteurs van Arriva in Friesland staken op deze dag voor een betere cao. Deze staking heeft gevolgen voor het treinvervoer in Groningen, omdat het Arriva-personeel uit Friesland ook op het Groningse spoor actief is. De vrijdag na de staking in Friesland is het de beurt aan Groningen. Dan legt het Arriva-personeel in onze provincie het werk neer.