Donderdagochtend kans op lokale gladheid door bevriezing en winterse neerslag

nieuws
Foto: neelam279 via Pixabay

Deze donderdag kan het, zowel op de vroege ochtend als in de avond, op bepaalde plekken glad zijn in Groningen. Daarvoor waarschuwt OOG-weerman Johan Kamphuis.

Volgens Kamphuis wordt de gladheid in de ochtend veroorzaakt door bevriezing van natte weggedeelten, mogelijk in samenspel met (winterse) neerslag. Die lokale winterse buien trekken in de loop van de ochtend weg: “Daarna wordt het droog, bij 4 graden en een zwakke westelijke wind. Maar in de nacht neemt de kans op mist toe en gaat het 1 of 2 graden vriezen. Dan is er opnieuw kans op gladheid.”

Kamphuis stelt dat de mist en nevel mogelijk ook vrijdagochtend enige tijd blijft hangen: “Verder is het overwegend grijs en waterkoud bij een graad of 2. De wind uit het zuiden tot zuidwesten is zwak, toenemend naar matig. Vrijdagnacht en zaterdagochtend zijn er een paar opklaringen, maar ook weer kans op mist bij minima iets onder het vriespunt. Verder is er zaterdag veel bewolking, maar breekt de zon ook af en toe door. Het is met 1 of 2 graden aan de koude kant en de wind uit het zuiden stelt weinig voor. Zondag zijn de veranderingen klein. Het is koud met een temperatuur die maar net boven het vriespunt uitkomt. Daarbij is eerst kans op nevel of mist en overheersen wolken, hoewel de zon af en toe even kan doorbreken. In de nacht vriest het weer enkele graden waarbij matige vorst, rond -5 graden niet ondenkbaar is.”

Ook na het weekend houdt het koude weer aan, voorspelt Kamphuis: “Overdag schommelt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt en in de nachten vriest het enkele graden. Daarbij is het waarschijnlijk droog en wisselend bewolkt weer.”

Deel dit artikel: