CvdK Paas: Staat der Nederlanden heeft in Groningen iets recht te zetten

nieuws
Foto: Rene Paas (Provincie Groningen)

“De staat is schatrijk geworden van Gronings gas. Het is tijd om de energierekening terug te betalen.” Dat zegt commissaris van de koning René Paas in zijn Kersttoespraak.

Paas nam het filmpje met de Kersttoespraak op bij een boerderij in Bedum. De inwoners daarvan wonen sinds kort tijdelijk elders. Daar brengen ze hun eerste Kerst door. Wanneer hun boerderij wordt gesloopt en er een nieuwe wordt gebouwd, weten zij niet. Ook kennen ze de hoogte van het budget voor deze sloop-nieuwbouw nog altijd niet.

Paas haakt daar op in: “Dat is om gek van te worden. En het is wat Nederland zijn inwoners aandoet. De energierekening van Nederland wordt al jarenlang neergelegd bij ons, in Groningen. Bij mensen die daar nooit voor hebben gekozen.” Paas verwijst ook naar de parlementaire enquête naar de gaswinning. Over de gebrekkige hulp aan de inwoners, en over het feit dat de Staat de inkomsten van de gaswinning belangrijk vond, maar de veiligheid van inwoners niet.

Paas verwacht dat de enquêtecommissie in februari zal zeggen dat er van alles beter moet. Ook gaat hij ervan uit dat Groningers worden gecompenseerd voor alle ellende.  Bijvoorbeeld in de vorm van een energie-neutraal huis. “Want Nederland heeft iets goed te maken. Ruim zestig jaar is in Groningen gas gewonnen. De gevolgen daarvan zijn niet zo maar rechtgezet. We rekenen op het rijk in de komende zestig jaar.”