‘Coronamaatregelen zorgden voor druk op toegankelijkheid huisarts’

nieuws
Foto: Pixnio (CC0)

Hoewel de coronamaatregelen zorgen voor een paar positieve ontwikkelingen binnen de huisartsenzorg (meer digitale consulten en meer tijd bij fysieke bezoeken) hadden veel noordelijke patiënten het gevoel dat ze niet altijd welkom waren bij hun dokter. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van UMCG-epidemioloog Lilian Peters.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten wegbleven om verschillende redenen. Angst voor besmetting met COVID-19 of het willen ontlasten van het zorgsysteem worden genoemd. Maar patiënten hadden ook vaak het gevoel niet welkom te zijn bij hun huisarts. En contact opnemen bij klachten is wel belangrijk, want volgens huisarts en onderzoeker Maarten Homburg brengt het uitstel van dit soort routinezorg risico’s met zich mee: “Het is dan ook van groot belang dat de huisartsenzorg toegankelijk blijft en dat zorg voor andere aandoeningen ook door kan gaan ten tijde van grote druk op het gezondheidszorgsysteem”.

Het onderzoek is dan ook bedoeld om lering te trekken uit de coronapandemie voor nieuwe uitbraken van COVID-19 of andere ziektes. Homburg vertelt: “Het is belangrijk om te weten hoe patiënten deze veranderingen ervaren hebben, zodat we hiervan kunnen leren in de toekomst. Welke veranderingen zien patiënten graag blijven en wat moeten we juist voorkomen?”

Het door UMCG-onderzoekers geleide onderzoek vond plaats in samenwerking met het Nivel, het Radboud UMC en het Maastricht UMC en maakt deel uit van een grootschalig onderzoek naar de impact van de COVID-19 pandemie op de huisartsenzorg in Nederland.