Zaalvoetbal vrouwen geen topsport, Drs. Vijfje niet genomineerd

Donar, Lycurgus, Groningen Atletiek en Wielerploeg NWVG. Allen werden genomineerd als Groninger sportploeg van het jaar. Maar Drs. Vijfje niet. En dat terwijl de studentes landskampioen zaalvoetbal bij de vrouwen zijn.

Maar wat is de reden dat een club, die een unieke prestatie verricht heeft, er maandag 12 december niet bij is op het Sportgala Groningen in Martiniplaza? Volgens het NOC*NSF is zaalvoetbal bij de vrouwen geen topsport.

“Wij hanteren de normen van NOC*NSF”, aldus Cees Reitsma van de sportprijscommissie. “Zaalvoetbal is bij de vrouwen, ook mondiaal, nog een echt kleine sport. Ik twijfel er niet aan dat het vrouwen zaalvoetbal ooit groot gaat worden, maar nu is het een lastig verhaal. Ik vergelijk het met vrouwenvoetbal op het veld. Dat heeft in tien jaar tijd een enorme inhaalslag gemaakt”. Reitsma heeft wel waardering voor de prestaties van Drs. Vijfje. “Drs. Vijfje is een hartstikke mooi verhaal; dat je als studentenclub zo een lange neus maakt naar die andere zaalvoetbalclubs. Maar ik noem het meer een hogere wedstrijdsport”.

“Onze eerste reactie was, hoe kan dit, waar slaat het eigenlijk op, in december gaan we zelfs Europa in”, zegt Laura van Werven, voorzitter van Drs. Vijfje. “We zijn al een tijd bezig om Vijfje op de kaart te zetten qua prijzen en we hoopten er wel op. Maar we snappen het wel. De regels zijn er niet voor niets”. Van Werven betreurt het toch: “We zitten er als vrouwen in het zaalvoetbal al jaren achter aan om ook als topsport erkend te worden. Ook dit jaar hebben we het weer geprobeerd. Hopelijk kan het spoedig anders. Maar we vinden het wel verschrikkelijk jammer dat we niet genomineerd zijn”.