Verhitte debatten in het provinciehuis: “Het gaat er soms heftig aan toe”

Heftige debatten donderdagmiddag in het provinciehuis. Daar gingen dit keer niet de leden van de Provinciale Staten met elkaar in debat, maar 45 middelbare school leerlingen uit de hele provincie.

Het debat werd georganiseerd door het Nationaal Jeugddebat. ‘Jongeren zijn de toekomst, dat wordt ook steeds herhaald in de politiek zelf. Elk onderwerp is ook interessant voor jongeren want we wonen hier allemaal’, vertelt Anne van Els van het Nationaal Jeugddebat. ‘Ik heb een debat gestart en we hebben het gehad over water en over de natuur. Het klimaat’, vertelt de 12-jarige Deven. Hij vond het spannend om voor de groep gestaan, maar het ging wel goed. ‘Ik voelde me eerder zelfverzekerd dan angst.’ De kinderen debatteerden met elkaar en met twee leden van de Provinciale Staten. Dit waren Dries Zwart van de Partij voor het Noorden en Johan ten Hoove van 50plus.

Politieke agenda

De scholieren zien sommige onderwerpen graag  hoger op de politieke agenda verschijnen. ‘Ik vind dat sommige media, al helemaal online, geen goede informatie hebben. Op TikTok zijn er bijvoorbeeld zo veel media uitlatingen die verkeerde informatie vertellen. Het is gewoon niet goed’, vertelt de 15-jarige Kristel. Deven hoopt dat er meer aandacht wordt besteed aan de dolfijnen in het Dolfinarium. ‘Die moeten al lang vrij zijn.’

Volgend jaar weer?

Het Nationaal Jeugddebat wordt inmiddels al voor de 28e keer gehouden. ‘Doutzen Kroes heeft vroeger zelfs nog mee gedaan’, vertelt Van Els. Volgend jaar willen Deven en Kirsten in ieder geval wel weer meedoen.