UMCG gaat onderzoek doen naar mindfulness en ‘positief fantaseren’ bij depressie

nieuws
Foto: AdrianHillman / Getty Images

Het UMCG gaat onderzoek doen naar het effect van mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten bij mensen die een terugval hebben in hun depressie.

Mensen met een gevoeligheid voor depressie houden vaak last van negatieve gedachten. Met het onderzoek wil de universiteit nagaan hoe de gedachten van deze mensen positief te beïnvloeden zijn, zodat ze minder vaak en minder snel terugvallen.

De onderzoekers richten zich daarbij op twee technieken: mindfulness en fantaseren. Eerder onderzoek liet al zien dat deze therapieën terugval van depressie kunnen verminderen. Maar hoe deze technieken dat doen en welke het meest geschikt is, weten de wetenschappers nog niet.

Deelnemers gezocht

Het UMCG zoekt deelnemers voor het onderzoek. De onderzoekers zoeken mannen en vrouwen tussen de 18-60 jaar, die twee of meer depressieve periodes hebben gehad in de afgelopen tien jaar. De deelnemers mogen op dit moment niet elke dag antidepressiva gebruiken.

Ter controle zoekt het ziekenhuis ook mensen die nooit depressief zijn geweest. De deelnemers gaan tijdens het onderzoek oefenen met mindfulness als positief fantaseren. Vóór en tijdens het oefenen met deze technieken vullen deelnemers een dagelijks rapport in en voeren zij enkele kleine aandachtstaken uit. Deze metingen kunnen zij vanuit huis via de mobiele telefoon doen.

Wil je meedoen aan het onderzoek? Kijk dan voor meer informatie op de website van het ziekenhuis.