Tegemoetkoming voor verschillen vergoeding waardedaling vanaf 5 december aan te vragen

nieuws

Oud-woningeigenaren die gebruik hebben gemaakt van de waardedalingsregeling van de NAM kunnen vanaf 5 december een tegemoetkoming aanvragen voor het mogelijke verschil tussen het uitgekeerde bedrag en de vaak hogere vergoeding voor waardedaling van het IMG. 

Dat maakte staatssecretaris Vijlbrief vrijdagmiddag bekend aan de Tweede Kamer.

Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft zo’n zestig procent van de voormalig huiseigenaren bij verkoop van hun woning in Gronings aardbevingsgebied een te lage vergoeding voor waardedaling ontvangen van de NAM. Dit verschil gaat het IMG nu compenseren. Uit gegevens van het IMG gaat het om ongeveer 9.750 voormalig huiseigenaren. Zij kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor het mogelijke verschil. Dat kan vanaf 5 december.

Huiseigenaren trokken eind 2020 aan de bel bij de politiek over het verschil in uitgekeerde schadevergoeding voor de waardedaling van hun woning. Daarop stelde het Rijk 25 miljoen euro beschikbaar voor de oud-woningeigenaren.

De tegemoetkoming is alleen bedoeld voor oud-eigenaren van een woning die tussen februari 2014 en juni 2020 een vergoeding voor waardedaling van de NAM hebben ontvangen voor hun verkochte woning.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de waardedalingsregeling van het IMG geactualiseerd met een nieuwe rekenmethode, actuele percentages en een groter postcodegebied. Maar voor de tegemoetkomingsregeling geldt een overgangsperiode van ruim zes maanden. Tot 1 juli volgend jaar wordt de aanvraag voor tegemoetkoming NAM berekend aan de hand van de meest gunstige methode. Daarna wordt de nieuwe methode gebruikt.