Studenten die laten zien hoeveel douchewater verbruikt wordt winnen 5G Student Battle

nieuws
Het winnende studentteam. Foto: Sam Weijs

Het studententeam 5G en Duurzaamheid is zondag de winnaar geworden van de 5G Student Battle. De studenten bedachten een slimme meter waarmee een gebruiker kan zien hoeveel douchewater verbruikt wordt.

De wedstrijd werd gehouden op de Zernike Campus. Studententeams gingen in opdracht van Waterbedrijf Groningen aan de slag met een opdracht een innovatief product of dienst voor de toekomst te maken waarbij er gebruik wordt gemaakt van 5G. Vijf studententeams bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten gingen door middel van een 24-uurs hackaton de strijd met elkaar aan.

“Mooi voorbeeld hoe 5G kan helpen om water- en energieverbruik te verlagen”
Het product waarmee bekeken kan worden hoeveel douchewater verbruikt wordt heeft de naam Loflow gekregen. “Loflow is een mooi voorbeeld van hoe een Internet-of-Things toepassing, gebaseerd op 5G, kan helpen om water- en energieverbruik te verlagen,” aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. Met het toekennen van de juryprijs hebben de studenten vijf drones gewonnen.

Slimme brandweerhelm
Daarnaast was er ook een publieksprijs waarbij er 5.000 euro verdeeld werd over de teams. Het meeste geld ging naar het team 5G en Veiligheid. Zij gingen aan de slag met een opdracht van brandweer Groningen en ontwierpen een slimme brandweerhelm. Met behulp van diverse sensoren op de helmen van een aanvalsploeg kan een bevelvoerder of een Officier van Dienst direct inzicht krijgen in de situatie waarin de aanvoelsploeg zich bevindt.

“Mbo’ers, hbo’ers en wo-studenten werken samen in één team”
De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, een initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college. Peter Rake van 5Groningen: “Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt.”