‘Structurele krapte vraagt om andere aanpak arbeidsmarkt’

nieuws
Foto 112groningen.nl

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft dit jaar een recordhoogte bereikte. Dat geldt ook voor de regio Groningen. Dit blijkt uit de jaarlijkse publicatie Regio in Beeld van het UWV.

Daarnaast hebben alle beroepsgroepen te maken met een tekort aan personeel en steeg het aantal openstaande vacatures. Aan de andere kant daalde het aantal WW-uitkeringen. Steeds meer werkgevers hebben moeite met het vinden en behouden van personeel. In een aantal sectoren zal deze krapte structureel zijn. Dit vraagt om een andere aanpak op de arbeidsmarkt.

De arbeidsmarktregio Groningen gold medio dit jaar als krap. Er stonden toen in totaal 14.700 vacatures open. Dat is een verdubbeling in vergelijking met begin vorig jaar. De meeste vacatures waren voor economische, administratieve en technische beroepen. Voor werkzoekenden betekent de krappe arbeidsmarkt dat zij veel keuze hebben uit kansrijke beroepen.

De komende jaren gaan veel oudere werknemers met pensioen. Wanneer zij stoppen moeten de ontstane vacatures ingevuld gaan worden door jongeren en andere werkenden. Toch zijn er ook nog mensen die moeilijk aan het werk komen omdat hun ervaring, opleiding of arbeidsfitheid niet aansluit bij wat werkgevers vragen.

UWV wil samen met haar partners (gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers) een nog actievere rol spelen op de arbeidsmarkt. Door om- en bijscholing kunnen veel werkzoekenden, met of zonder uitkering, worden toegeleid naar beroepen met structurele tekorten. Er komt daarom een nieuwe vorm van Regionale Werkcentra waar iedereen binnen kan lopen die (nieuw) werk zoekt en werkgevers die personeel zoeken. Zij worden altijd geholpen zonder dat dat afhankelijk is van het wel of niet hebben van een uitkering.