Partij vd Dieren stelt ‘pijnlijk’ egel-incident in Beijum aan de kaak bij college

nieuws
Foto: Brian Ford from FreeImages

Terwijl de gemeente Groningen haar inwoners dinsdag nog opriep om tuinen gastvrij te maken voor overwinterende egels, werd nog geen week later duidelijk dat een gemeentelijke grasmaaier in Beijum drie dieren het leven kost. Een ‘pijnlijke’ situatie, aldus de Partij voor de Dieren.

“Vrijdagmiddag kwamen de nieuwsbrieven van de gemeente Groningen binnen”, schrijft PvdD-raadslid Wesley Pechler aan het college. “Een van de artikelen van deze week was een mooi stuk met tips over wat inwoners allemaal kunnen doen om hun tuin zo gastvrij mogelijk in te richten voor egels. Des te pijnlijker is het dat op diezelfde vrijdag het Dagblad van het Noorden berichtte over een ongeluk bij het maaien van een groenstrook in Beijum waarbij drie egels zijn gedood.”

De fractie erkent dat een ongeluk in een klein hoekje zit, maar stelt tegelijk dat het niet de eerste keer is dat egels het leven laten onder een gemeentelijke grasmaaier. “Zeker in ecologisch hoogwaardig groen, zoals deze slootwallen in Beijum waar
egels al jarenlang te vinden zijn, en zeker op grote maaiers, waarbij je nou eenmaal minder zicht hebt op wat er verscholen zit, is het van groot belang om voor het te maaien het groen eerst te inspecteren op de aanwezigheid van vogels en zoogdieren”, besluit Pechler. “Wij vragen dan ook aan het college welke stappen het kan en gaat zetten om deze incidenten zoveel als mogelijk te voorkomen.”