Maquette van binnenstad gaat naar Forum: ‘Er is één gebouwtje losgeraakt’

De binnenstad van Groningen, verkleind tot zestien vierkante meter. Op de maquette, die sinds deze week in het Forum staat, is van alles te zien. 

Het Forum, de Martinitoren, de Akerk en het Stadhuis, allemaal zijn ze op de maquette te vinden. De oplettende kijker heeft de kleine houten miniatuurtjes al eerder kunnen zien. Jarenlang stond het bouwwerk bij het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep.

Jaap Krayenhof is een van de makers van de maquette. Hij werkt al sinds de jaren negentig aan het bouwwerk. En dat staat niet stil. Zodra de binnenstad verandert, verandert de maquette mee. ‘We halen regelmatig een gebouwtje eraf, of plaatsen een nieuwe.’

Het verplaatsen van de maquette was een precisiewerkje. Tijdens de verhuizing raakte één houten gebouwtje los van de platen. Het is voor de makers en de gemeente een raadsel waar het precies op de kaart hoort te staan. De hulp van oplettende Groningers wordt daarom ingeschakeld: wie het gebouwtje terug weet te zetten op zijn originele plaats, krijgt van de maker een houten miniatuurtje van zijn eigen huis.