Langer asielzoekers in crisisopvang aan Damsterdiep

nieuws

De gemeente Groningen heeft besloten om de crisis-noodopvanglocatie aan het Damsterdiep langer open te houden voor asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De gemeente vangt sinds juni mensen op in het pand aan het Damsterdiep, omdat het opvangcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel overvol is. De opvang in het voormalige pand van het Leger des Heils zou eigenlijk per 1 december sluiten. Daarvoor werd de piekopvang voor studenten tijdens de eerste weken van het nieuwe studiejaar al verplaatst. De gemeente verwachtte dat het Rijk per 1 januari maatregelen zou hebben genomen, waardoor de opvang van asielzoekers van Ter Apel niet meer nodig zou zijn.

Maar niet blijkt minder waar en dus heeft de gemeente besloten om de opvanglocatie nog eens twee maanden open te houden. Dat betekent dat de opvanglocatie in ieder geval tot 1 februari open blijft.  “In de praktijk zien we helaas nog steeds een grote achterstand in het asielproces en gebrek aan opvangcapaciteit”, schrijft de gemeente. “Gezien de humanitaire noodzaak en de relatief goede opvang die we in het pand kunnen bieden, heeft de gemeente besloten om deze locatie langer open te houden.”

OOG nam twee weken geleden nog een kijkje in de opvanglocatie. Deze reportage is hieronder te zien.