Gemeente ruimt kunstdepot op voor toekomstige verhuizing; kunstenaars mogen werk ophalen

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

De gemeente en Kunstpunt Groningen gaan de bezem door het gemeentelijke kunstdepot halen. Daarom roept het voormalige CBK kunstenaars op om oude BKR-werken op te komen halen.

Omdat De Oosterpoort in de toekomst gaat verhuizen naar een nieuwe plek aan de zuidkant van het Hoofdstation, moet ook het Kunstpunt Groningen op zoek naar een nieuwe plek. Het depot wordt daarom nu alvast opgeruimd.

Veel van de werken kwamen tussen 1956 en 1987 in het bezit van de gemeente, in het kader van de toen geldende BKR-regeling. De werken die de gemeente nu terug wil geven aan de kunstenaars zijn ‘niet-museaal’ en een deel van de werken is in een te slechte staat om uit te lenen.

Kunst teruggeven

De gemeente Groningen heeft daarom besloten deze werken zoveel mogelijk terug te geven. “Het werk is jarenlang beschikbaar geweest voor de kunstuitleen”, vertelt Jeanine de Boer, projectleider bij Kunstpunt. “We hebben een aantal jaar terug al veel werk uit de collectie gehaald. Voor werken met museale waarde is een bestemming gezocht. De overige werken achter glas zijn uit de lijst gehaald en in dozen en mappen opgeborgen.”

Maar het depot van Kunstpunt heeft niet de ideale opslagomstandigheden, zoals een museum dat wel heeft. Daardoor gaat de staat van het werk achteruit, vervolgt De Boer: “Hoewel een concrete verhuizing is nog niet aan de orde is, zal deze in de nabije toekomst waarschijnlijk wel plaatsvinden. Door nu te beginnen met opruimen, nemen we de tijd dit zorgvuldig te doen.”

Zo krijgen makers hun kunst terug

Kunstpunt roept kunstenaars (of de ervan van kunstenaars) op zich te melden als zij belangstelling hebben voor teruggave van werk dat zij maakten in het kader van de BKR. Dit kan door voor 31 januari 2023 contact op te nemen met Kunstpunt Groningen via bkr@kunstpuntgroningen.nl. Meer informatie over de procedure is te vinden op de website van Kunstpunt.