Groningen herdenkt Kristallnacht met stille tocht en herdenkingslezing

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

In Stad vond zondagmiddag de Kristallnacht Herdenking plaats. Hoofdgast was de 97-jarige holocaustoverlevende Albrecht Weinberg uit het Duitse Leer.

De herdenking vond plaats in de synagoge aan de Folkingestraat, en werd voorafgegaan door een stille tocht die begon op het Harmonieplein. Na de tocht vond in de synagoge een lezing plaats waarbij Weinberg geïnterviewd werd. De in 1925 geboren Weinberg maakte de Kristallnacht op 9 november 1938 bewust mee als 13-jarige jongen. Een jaar later werd Weinberg veroordeeld tot dwangarbeid. In 1943 werd hij met zijn broer en zus naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, waar zijn ouders al eerder waren vermoord. Kort voor het einde van de oorlog kwam hij in concentratiekamp Bergen-Belsen terecht, waar hij en zijn medegevangenen in april 1945 werden bevrijd. Na de oorlog emigreerde Weinberg naar New York, waar hij slager werd op Broadway. In 2011 keerde hij terug naar Duitsland en sindsdien geeft Weinberg lezingen op scholen en zet hij zich in tegen antisemitisme.

Gedichten
Naast de lezing was er muziek van het Balkankoor Turmac en droegen scholieren van het Werkman Stadslyceum zelfgemaakte gedichten over de Kristallnacht voor. De bijeenkomst werd gepresenteerd door kunsthistoricus Geert Pruiksma.

Kristallnacht
De Kristallnacht, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 in Nazi-Duitsland plaatsvond, is het begin geweest van de Holocaust in Europa. Tijdens deze nacht werden in heel Duitsland op grote schaal Joodse bezittingen vernield. Vooral scholen, synagogen en winkels moesten het ontgelden. Naar alle waarschijnlijkheid vielen er meer dan 200 doden en werden bijna 30.000 Joden gevangen genomen en gedeporteerd naar interneringskampen.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen