Geen extra geld voor sportverenigingen in nood: “Overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen”

nieuws
Foto: Pixabay

Een tegenvaller. Zo vatten sportverenigingen uit de gemeente het nieuws samen dat het kabinet geen extra geld uit gaat trekken om amateursportverenigingen in nood verder te ondersteunen. De oppositie in de Tweede Kamer had de minister daar wel om gevraagd.

Volgens minister Conny Helder (VVD) van Sport komt de bodem van de schatkist in zicht en kan er niet onbeperkt geld worden uitgegeven. Tegelijkertijd ziet de bewindsvrouw ook de problematiek: “Ik kan geen garantie geven dat iedere sportvereniging de winter overleeft.” Het blijft daarom bij de compensatiemaatregelen die eerder bekend zijn gemaakt: zwembaden krijgen 207 miljoen euro, sportclubs die veel energie gebruiken kunnen putten uit een noodfonds van 6 miljoen euro, en daarnaast is er voor gemeenten nog een fonds beschikbaar met daarin driehonderd miljoen euro.

Henk Slagter (VV Haren): “De boilers verstoken 5.000 kuub gas per jaar”
“De situatie is op dit moment best wel problematisch”, vertelt Henk Slagter van VV Haren. “De kantine is in ons eigen beheer. Daar hebben we een gasaansluiting. Voor de elektriciteit hebben we zonnepanelen op het dak liggen. De situatie rond de kleedgebouwen is ingewikkeld. Die zijn in eigendom van de gemeente Groningen, maar wij betalen de elektriciteit en het aardgas. In de kleedkamers staan boilers die dag en nacht staan te branden. Dit moet om legionella te voorkomen. Daar wordt 5.000 kuub gas per jaar verstookt.”

“Het kleedgebouw leent zich goed voor zonnepanelen”
“Het is voor de gemeente ook ingewikkeld, want we zijn natuurlijk met elkaar overvallen door de problematiek, en dit speelt uiteraard op veel sportparken. We zouden graag zien dat de verduurzaming van dit soort gebouwen en installaties versneld op gang komt, om daarmee ook tot structurele oplossingen te komen. Het kleedgebouw leent zich bijvoorbeeld heel goed voor zonnepanelen, en in combinatie met zonneboilers kun je daar een flinke besparing doorvoeren. En het is niet zo dat wij van de gemeente alles verwachten; wij willen als vereniging daarover graag in overleg en in meedenken. Het zou fijn zijn als dat gesprek op gang kan komen.”

“Zuur dat het kabinet niet verder de portemonnee trekt”
Slagter: “Ons elektriciteitscontract loopt aan het einde van het jaar af. Ons gascontract is in het begin van het jaar afgelopen. De prijzen zijn vier keer over de kop gegaan. En nu hebben we als vereniging een buffer in onze begroting. Als nu het dak van onze kantine nu bijvoorbeeld vervangen moet worden, dan wordt het al ingewikkeld hoe we dat financieel gaan oplossen. Je hebt een buffer voor onvoorziene omstandigheden. Daarom is het ook heel erg zuur dat het kabinet niet verder de portemonnee trekt. Want dit brengt ons in een hele lastige situatie.”

Pieter Steenbergen (VV Gorecht): “Ik heb wel vertrouwen in de gemeente”
Pieter Steenbergen is penningmeester van VV Gorecht: “Ik denk dat we ons moeten realiseren dat we te maken hebben met een situatie die niemand had kunnen bevroeden. Door de oorlog in Oekraïne, en de gevolgen daarvan, wil iedereen zonnepanelen en warmtepompen. Ik zie dat de gemeente Groningen een open opstelling heeft. Ik heb ook regelmatig overleg met de sportwethouder. Dus ja, ik heb wel vertrouwen in de gemeente. Maar het neemt niet weg dat de situatie vervelend is.”

“Het sportpark heeft een grootverbruikersaansluiting, en dat staat op onze naam”
Sterker nog, woensdagochtend gaat een nieuw energiecontract ondertekend worden. “Op het sportpark waar wij zitten wordt gebruik gemaakt van een grootverbruikersaansluiting. Deze staat op naam van de grootste vereniging, van ons. Er hangt een kerstboom van andere gebruikers onder. Wij moeten de kosten als het ware doorberekenen aan VV Haren en de atletiekvereniging, maar ook aan de scholen die van het terrein gebruik maken. Dat is niet te doen, dat is natte vinger werk.”

“Spreiden over de boekjaren”
Qua energiecontract heeft Steenbergen de afgelopen maanden onderzoek gedaan: “Toch zal het betekenen dat we fors meer moeten gaan betalen. Voor piek en dal liggen de tarieven in ons contract nu op 5 en 4 cent. Straks wordt dat 45 en 35 cent. We zullen de kosten wat kunnen drukken vanwege led-verlichting die we geïnstalleerd hebben gekregen. En daarnaast hopen we dat de situatie volgend jaar beter is in de wereld. Ons boekjaar eindigt op 30 juni, aan het einde van het voetbalseizoen. We hopen de kosten te kunnen spreiden over de boekjaren, waardoor het behapbaar blijft.”

“Overheid zou verantwoordelijkheid moeten nemen”
Dat de ondersteuning vanuit de overheid karig blijft, betekent dat al snel gekeken wordt naar het verhogen van contributies. “En dat doen we liever niet. De overheid zou daarom ook de verantwoordelijkheid moeten nemen. We hebben het niet over een elitesport. We hebben het over een sport waar veel mensen plezier aan beleven. Er wordt bewogen, het is goed voor de gezondheid. We vinden het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen bewegen. Tegen mensen die de contributie niet kunnen betalen zeggen we ook, zullen we om tafel gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is? We vinden altijd een oplossing. Iedereen moet bij ons mee kunnen doen. Daarom zou het wel fijn zijn dat er meer ondersteuning komt vanuit de overheid.”

“Zonnepanelen zijn niet direct de oplossing”
Veel sportclubs hakken met dit bijltje. Op de vraag of het misschien niet beter is dat zonnepanelen collectief door de gemeente worden aangeschaft waarmee sportverenigingen geholpen kunnen worden is Steenbergen helder: “Wij hebben hier veertig zonnepanelen liggen. Dat kunnen we eventueel uitbreiden. Maar als je het omkeert, wat levert het op? De panelen leveren overdag stroom op, maar dan is hier niemand. Het grootste gedeelte pomp je in het stroomnet. En ’s avonds als we hier zijn, dan halen we het weer van het stroomnet. Dus in die zin is het ook een verantwoordelijkheid voor de clubs zelf.”

Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen): “Sportverenigingen krijgen klap op klap”
Ook fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stadspartij 100% voor Groningen noemt de situatie vervelend. “Ik moet wel zeggen dat het lastig is om de situatie te overzien. Er is al een compensatie die verdeeld gaat worden onder de clubs, maar we weten niet wat dat gaat doen en of het genoeg is. Ik vind het wel vervelend dat de minister met deze boodschap toch door laat schemeren dat ze het niet belangrijk genoeg vindt. We moeten niet vergeten dat sportverenigingen klap op klap krijgen. Eerst de coronacrisis, waardoor de kantineverkoop nagenoeg stil kwam te liggen, en nu dit.”

“Lobbyen in Den Haag”
Sijbolts: “En sport is een belangrijk onderdeel van de samenleving. Niet alleen fysiek, maar ook het sociale aspect dat er mee omgeven is. We moeten dat in de benen houden. Het is een belangrijke pijler van de samenleving. Mocht blijken dat verenigingen echt dreigen om te vallen, dan moeten we gaan lobbyen in Den Haag. Wij kunnen dat als partij niet direct, maar wel via onze collega-partijen in de raad, via de wethouder en via Provinciale Staten. Maar feit is dat ik mij flink zorgen maak.”