Egel-incident: “We gaan aannemers extra aansporen om te letten op egels tijdens het maaien”

nieuws
Foto: Alexa via Pixabay

De dood van drie egels tijdens het maaien in Beijum is een incident dat voorkomen had moeten worden. Dat heeft wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Dieren woensdagavond laten weten.

De Wrede reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren. “Vorige week kwam ons een bericht te ore dat er bij het maaien van een groenstrook in Beijum drie egels zijn gedood. Onze vraag is hoe wenselijk het is om in zulk hoog gras met zulke grote machines aan het werk te gaan.”

Dennis Ram (PVV): “Dit incident is een gevolg van uw eigen beleid”
Voor de wethouder kan reageren komt fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV met een reactie: “In Groningen hebben we een ecologisch maaibeleid. Dat betekent hoog gras dat gemaaid wordt met grote machines. Dat is uw eigen beleid geweest. Dat er nu egels worden gedood is in die zin een gevolg van uw beleid.” Pechler: “Dat is niet waar. Het gaat over ecologisch beheer. Dat floreert en het is goed voor de biodiversiteit. Er zijn meer kleine zoogdieren. Daarom moet er bij het beheer, voor er gemaaid wordt, van tevoren geïnspecteerd worden op de aanwezigheid van zoogdieren.” Ram: “Uw antwoord verbaast mij. Het is toch uw verantwoordelijkheid? Hoger gras, grote machines, dan kun je toch uittekenen dat er slachtoffers vallen?” Pechler: “Je kijkt eerst wat er leeft in een gebied.”

Wethouder Kirsten de Wrede (PvdD): “Dit is heel treurig”
Wethouder De Wrede: “Wat er in Beijum gebeurd is, is heel treurig. Het is extra treurig omdat het heel erg slecht gaat met de egel. Door de toename aan verkeer, een toename van stedelijke bebouwing en versteende tuintjes, door de droogte van de afgelopen jaren, de afname aan insecten. Het gaat slecht met de egel. Bij dit specifieke geval zijn er drie dieren op een verschrikkelijke manier aan hun einde gekomen. Het gemeentebestuur vindt het heel erg, en het is zeker niet een gevolg van ecologisch beheer.”

“Een dier kan over het hoofd worden gezien”
“Op steeds meer plekken passen we het maaibeheer aan. Er wordt minder gemaaid. Dit leidt niet tot meer dode dieren. Ook zorgen we ervoor dat niet alles tegelijkertijd gemaaid wordt, waardoor er altijd een leefgebied aanwezig is. We stimuleren biodiversiteit, en maaien is daarin belangrijk. Voor de werkzaamheden plaatsvinden wordt er een scan gedaan. Dat gebeurt door onze eigen werknemers maar ook door aannemers waar we mee samen werken. Bij de inspectie zijn deze egels niet gezien. En dat kan, een dier kan over het hoofd worden gezien. Daarom denken wij ook dat, hoe treurig ook, het een incidenteel geval is. Wel brengen wij dit onder de aandacht bij de werknemers en aannemers dat dit ten alle tijde voorkomen moet worden. Ook wordt dit vraagstuk meegenomen in de evaluatie van het maaibeleid waar we later dit jaar nog over gaan praten.”

Evelien Bernabela (Partij voor het Noorden): “Is de manier van ecologisch maaien wel de juiste manier?”
Raadslid Evelien Bernabela van de Partij voor het Noorden: “Nu was ik onlangs op het Terra College. Daar kreeg ik te horen dat de manier van ecologisch maaien in de gemeente helemaal niet zo ecologisch is. Kan deze school niet betrokken worden bij de groenvoorziening? Kan hun kennis niet gebruikt worden om situaties te verbeteren?” De Wrede: “Dat lijkt me een hele mooie handreiking. Hoe meer sparring-partners, hoe beter. Wij gaan dan ook heel graag in gesprek met deze mbo-school.”