Eerste vorst van het seizoen, strooiwagens de weg op

nieuws
Foto: weginspecteur Jeroen / Rijkswaterstaat - https://twitter.com/WIS_Jeroen1

De eerste vorst van het seizoen is een feit. Op het meetstation in Eelde kwam de minimumtemperatuur in de nacht van vrijdag op zaterdag op -2,3 graden te liggen.

“Top op heden kwam de temperatuur dit seizoen niet onder het vriespunt, maar afgelopen nacht gebeurde dat wel”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Halverwege de nacht dook de temperatuur als eerste in het oosten van de provincie onder de vorstgrens, en daarna werd er steeds meer gebied veroverd.” In het oosten van de provincie werd ook de laagste temperatuur gemeten. Daar werd het -3,2 graden. Op klomphoogte werd het daar -3,6. Eelde kwam tot -3,2.

Strooien
Toch is het bij lange na niet een evenaring van de recordwaarden op deze dag. Zo werd het op 19 november 1971 in Eelde -7,6 graden. De koudste novembernacht op het meetstation werd gemeten op 30 november 1973 toen de temperatuur uitkwam op -13,6 graden. De vorst afgelopen nacht betekende dat strooiwagens voor het eerst in actie moesten komen. Verschillende gemeenten in de noordelijke provincies stuurden hun strooidiensten de straat op. Omdat de wegdektemperatuur in de vroege ochtend onder de 0 graden kwam te liggen ging ook Rijkswaterstaat aan de slag waarbij de noordelijke snelwegen een laagje zout kregen. Tegelijkertijd werd er opgeroepen om rekening te houden met gladheid.

“Komende nacht geen matige vorst”
Volgens Kamphuis is er ook komende nacht kans op vorst: “Zaterdag overdag is het zonovergoten maar wel koud. Komende nacht gaat het opnieuw licht vriezen. De vorst wordt in Groningen getemperd door de vochtige lucht. Daardoor ontstaat er boven de Wadden bewolking. Doordat ook de stroming terugvalt blijven de wolken hangen waardoor de vorst beperkt blijft tot 1 of 2 graden. In het midden en zuidoosten van het land is wel matige vorst mogelijk omdat er daar geen invloed zal zijn van wolken.”