Bouw grootste zonnewarmtepark Nederland van start in Dorkwerd

nieuws
Foto via Solarfields

Naast de opening van de nieuwe WarmteCentrale kende de aanleg van het WarmteNet donderdag nog een mijlpaal. Gebiedsontwikkelaar K3, zonneparkontwikkelaar Solarfields en leverancier TVP Solar zijn officieel begonnen met de aanleg van het grootste zonnewarmtepark van Nederland bij Dorkwerd.

Het zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd. Gedeputeerde Melissa van Hoorn maakte de bouwstart donderdagmiddag officieel, door een lint te verwijderen van een bord over het zonnepark.

Het zonthermiepark heeft een oppervlakte van twaalf hectare en bestaat (als het park volgend jaar klaar is) uit meer dan 24.000 zonnecollectoren. Deze zonnepanelen wekken geen stroom op, maar warmte. In plaats van kabels, loopt er water langs de zonnecollectoren. Dit water warmt op een zonnige dag op tot zo’n 85 graden. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken.

“Met deze techniek zijn wij in staat om een bijdrage te leveren aan een aardgasvrij Groningen”, vertelt Jan Martijn Buruma, projectdirecteur van Solarfields. “ Bovendien belasten we met zonthermie niet de lokale transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Daardoor blijft er transportruimte over voor andere duurzame projecten. Een bijkomend voordeel van zonthermie is het feit dat je oudere woningen kan aansluiten, zonder al te veel bouwkundige aanpassingen te hoeven doen. Daarnaast zijn de zonnecollectoren volledig recyclebaar. Al met al, is dit een innovatieve en duurzame oplossing met veel potentie, ook voor de rest van Nederland.”

Naar verwachting zal het park in 2023 in gebruik worden genomen.