‘Verdwijnen van kunstateliers is een ramp’

Wethouder Kirsten de Wrede nam vrijdagochtend een petitie in ontvangst van de Huurdersvereniging Kunstenaars. De petitie, die meer dan drieënhalfduizend keer ondertekend is, moet ervoor zorgen dat 62 kunstenaars niet weg hoeven uit hun atelier in de binnenstad. 

De ateliers, die in vijf verschillende panden zitten, zijn van woningcorporaties. De corporaties willen graag van de ateliers af, zodat er ‘gewone’ huurders en bedrijven in de panden kunnen worden gevestigd.

De kunstenaars die in de ateliers werken, vinden dit een ramp. “Waar moet je als kunstenaar dan heen?”, zegt Jacob van der Veen, voorzitter van Huurdersvereniging Kunstenaars. “Je kan dan net zo goed naar een andere stad vertrekken.”

De Wrede gaf aan dat ze, samen met haar collega Rik van Niejenhuis, de zaak zal doorspreken. Een belofte richting de kunstenaars wilde de wethouder (nog) niet doen.